Την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, με έδρα το Βόλο, σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εκφράζοντας και τις έντονες διαμαρτυρίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου ζητείται άμεση επανεξέταση του μέτρου με σκοπό την κατάργησή του. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει παρά μόνο ενδεχομένως ταμειακές σκοπιμότητες, βραχυπρόθεσμης και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την μεγάλη επιδίωξη της εμπέδωσης ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την επανάκαμψη της οικονομίας.
Αναλυτικά στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
"Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας και τις έντονες διαμαρτυρίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου για την απόφαση επιβολής από την 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Η επιβολή του συγκεκριμένου Φόρου επιβαρύνει ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το οποίο ενισχύει σημαντική την αγροτική παραγωγή και πλήττει ένα ολόκληρο παραγωγικό κλάδο που συνεισφέρει πολλαπλά σε φόρους και απασχόληση και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα.
Κι αυτό διότι, πέραν της αύξησης της τιμής του προϊόντος και της επιβάρυνσης της κατανάλωσης και των πωλήσεων, περιβάλλεται, λόγω της επιδειχθείσας σπουδής αναφορικά με την υιοθέτησή του, από ασάφειες και πλήθος ερωτηματικών ως προς την εφαρμογή για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εν προκειμένω είναι υποχρεωμένες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις του μέτρου.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα κόστη που συνεπάγεται σε μία περίοδο ισχνής ρευστότητας, δοκιμάζουν τελικά την πρόθεση της Πολιτείας για διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς και επιπλέον θέτουν ζήτημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να παρέχεται ούτε καν στοιχειώδης χρόνος προετοιμασίας, επιλέγεται ένας παραγωγικός κλάδος για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.
Θυμίζουμε ότι μέχρι τη σύσταση φορολογικής αποθήκης, που για τις περισσότερες παραγωγικές μονάδες αποτελεί μια νέα διαδικασία με πλήθος ερωτηματικών ως προς την εφαρμογή, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εγγραφούν στο σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών και να δηλώνουν καθημερινά τα προϊόντα που τίθενται σε ανάλωση καταβάλλοντας με το κλείσιμο της ημέρας τον αναλογούντα ΕΦΚ.
Στο σημείο, αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σαφώς και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου σε έσοδα και το επιτακτικό να βρεθεί άμεσα μια πηγή από την οποία αυτά θα αντληθούν.
Ωστόσο, σε μια εποχή όπου η ανάγκη αποκατάστασης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, επιβάλλει το συντονισμό των προσπαθειών που οδηγούν στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής δράσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, θεωρούμε τουλάχιστον παράδοξο, αντ’ αυτού να επιλέγονται πρακτικές και ενέργειες αιφνιδιασμού που παρεμβαίνουν ευθέως στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της.
Ειδικά όταν την ίδια στιγμή, για το εκτεταμένο φαινόμενο της παράνομης και ανέλεγκτης διακίνησης του τσίπουρου, από την οποία χάνονται πολλαπλάσια δημόσια έσοδα, τόσα χρόνια, και πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός για τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και τις αντίστοιχες υποσχέσεις, δεν έχει γίνει τίποτα.
Κύριε Υπουργέ,
Η επιβολή ΕΦΚ σε ένα προϊόν, όπως το κρασί, επιβεβαιώνει την αδυναμία του κράτους να κατανοήσει ότι η οργάνωση των αγορών είναι μία σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί αποσαφήνιση, διάρκεια και διαφάνεια στους κανόνες λειτουργίας.
Σήμερα, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επενδύουν, διατηρούν ή και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, αποδίδουν έσοδα στο κράτος, εξάγουν, τονώνουν το εισόδημα διαφόρων άλλων παραγωγικών ομάδων, προσπαθώντας πάνω απ’ όλα να επιβιώσουν, βιώνουν περισσότερο από ποτέ, το καθεστώς της αβεβαιότητας για το μέλλον, διότι το ελληνικό κράτος αποφεύγει να σταθμίζει τις επιπτώσεις πριν από την επιβολή παρόμοιων εξοντωτικών μέτρων, δυστυχώς αμφίβολης και μειωμένης απόδοσης.
Πιστεύουμε πως και σεις θα συμφωνείτε ότι η εφαρμογή του μέτρου, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει παρά μόνο ενδεχομένως ταμειακές σκοπιμότητες, βραχυπρόθεσμης και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την μεγάλη επιδίωξη της εμπέδωσης ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την επανάκαμψη της οικονομίας.
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων που θα επιφέρει, προτείνουμε την άμεση επανεξέταση του μέτρου με σκοπό την οριστική κατάργησή του.
Βέβαιοι ότι θα θελήσετε να εξετάσετε θετικά το αίτημά μας».
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονιμικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ίδιο θέμα απέστειλε και η Διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με έδρα τη Λάρισα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των οινοποιών
«Όχι» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
Ειδήσεις | 26 Ιαν 2016, 15:14
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.