Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» ο τρικαλινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης ανέφερε τα εξής:
Το παρόν νομοσχέδιο για τη καταπολέμηση της βίας και των παθογενειών, που τόσα χρόνια βιώνουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, είτε ως αθλητές είτε ως φίλαθλοι, έρχεται να συμπληρώσει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας με πυρήνα την Αριστερά.
Ο αθλητισμός, επαγγελματικός και ερασιτεχνικός, πρεσβεύει ορισμένες αξίες και ιδανικά. Δίνει μηνύματα ζωής, δίνει μηνύματα πολιτισμού και κυρίως δίνει σημαντικά μηνύματα κατά της βίας και παντός είδους ρατσισμού. Σε καμία περίπτωση δεν χωράει βία στον αθλητισμό. Και ειδικά στον αθλητισμό που θέλουμε, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει το δικαίωμα, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, να αθλείται, να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της άθλησης και να ψυχαγωγείτε από την παρακολούθηση των αθλημάτων. Επομένως «αθλητισμός για τον άνθρωπο» και «όχι βία στους αθλητικούς χώρους» είναι η πολιτική βάση στην οποία πατάει όλη η λογική του νομοσχεδίου.
Έτσι, τα περιστατικά βίας, που είχαν ως αποτέλεσμα κατά το παρελθόν να κινδυνέψουν και να χαθούν ανθρώπινες ζωές σε γήπεδα και κερκίδες, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Σε αυτή τη συγκυρία είναι χρέος μας να φιλτράρουμε τις παθογένειες κρατώντας τον αθλητισμό και τα ιδεώδη που πρεσβεύει αναλλοίωτα.
Υπ αυτή την έννοια, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι οποιαδήποτε ομοσπονδία και οργανισμός πρέπει να πειθαρχεί στους νόμους του κράτους και στην λαϊκή βούληση. Ομοσπονδίες, όπως η ΕΠΟ πρέπει να είναι αυτοδιοίκητες και όχι αυτόνομες, όπως οριζόταν στο νόμο. Κανένα νομικό πρόσωπο δεν είναι υπεράνω από τους νόμους του κράτους. Όπως είπε και ο Υπουργός οι διεθνείς, αλλά και εγχώριες Ομοσπονδίες πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτά είναι διοικητικά μέτρα που παίρνει το κράτος. Δεν έχουν σχέση με τα πειθαρχικά μέτρα που παίρνει μία ομοσπονδία για μία αθλητική ανώνυμη εταιρεία. Ο Αθλητισμός ελέγχεται και εποπτεύεται από τη πολιτεία, όπως ελέγχονται όλες οι εταιρίες. Έτσι η πολιτεία θα επιβάλλει πρόστιμα αν κρίνει ότι παραβιάζονται οι νόμοι.
Κάποιες αλλαγές που εντάσσονται στο νομοσχέδιο και είναι σημαντικό να τονιστούν είναι ότι:
Ο αρμόδιος υπουργός, με αφορμή περιστατικά βίας, θα έχει τη δυνατότητα να να απαγορεύει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων καθώς και τη συμμετοχή ομάδων σε διοργανώσεις, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα. Αυτό θα συντελέσει στον περιορισμό τέτοιων λυπηρών φαινομένων βίας, θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους.
Μάλιστα, θα απαγορευτεί η συμμετοχή στην επόμενη αγωνιστική περίοδο οποιασδήποτε ομάδας, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η λειτουργία της αθλητικής της εγκατάστασης με τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου. Πολύ σημαντικό. Προάγεται η διαφάνεια και ο έλεγχος, με κάθε δυνατό μέσο, όλων των σχετικών φορέων.
Κομβικής σημασίας είναι να αναφέρουμε τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές και τακτικούς εισαγγελείς στο επόμενο πεντάμηνο. Καταργούνται όλες οι διατάξεις ειδικής μεταχείρισης του ποδοσφαίρου έναντι άλλων ομοσπονδιών, ενώ οι μισθοί των δικαστών θα είναι κρατική δαπάνη και θα καλύπτεται με ποσοστό επί των εισιτηρίων.
Ακόμη, θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δήλωση περιουσιακής κατάστασης από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί κάθε ενδεχόμενο ή υπόνοια χρηματισμού τους. Φλέγον θέμα που απασχόλησε την αθλητική κοινότητα κατά το παρελθόν.
Επιπλέον θα ήταν σωστό να κάνουμε και μία παρατήρηση: Με αυτό το Νομοσχέδιο λαμβάνονται μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά κοινωνικό όφελος, χτυπώντας κατεστημένα και συμφέροντα χρόνων. Είναι ένα ακόμη βήμα για περισσότερη Δημοκρατία.
Ας μην λησμονούμε ότι η αθλητική ομάδα, το γήπεδο, η παρέα που βλέπει έναν αγώνα οριοθετούν έναν κοινωνικό χώρο. Μέσα στις θέσεις μας και στην ιδεολογία μας είναι ότι σε κάθε κοινωνικό χώρο πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, να μην υφίστανται ρατσιστικά φαινόμενα, φαινόμενα βίας και καταπίεσης. Και να λειτουργεί η Δημοκρατία.
Η απάντηση μας λοιπόν στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, που τόσα χρόνια ανέχονταν τέτοια φαινόμενα είναι, και το έχω ξαναπεί, ότι τέτοια δομικά προβλήματα της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτική βούληση για ρήξη με παγιωμένα συμφέροντα.
Τέλος θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε τον αθλητισμό, βλέπουμε αυτό το νομοσχέδιο ως σανίδα σωτηρίας. Μία δυναμική κίνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει ο αθλητισμός χωρίς να αμαυρώνεται από τη βία, το χουλιγκανισμό και τα οικονομικά συμφέροντα. Με μεγάλη χαρά θα ψηφίσω το νομοσχέδιο ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα έχουμε απαλλαγεί από κάθε μορφή βίας στους αθλητικούς χώρους.