Ανεστάλη με προσωρινή διαταγή η απέλαση της οικογένειας προσφύγων η οποία τα τελευταία χρόνια έφτιαχνε μάσκες αλλά και στολές για την πανδημία στα Τρίκαλα.
Μετά από δύο χρόνια και την αρχική αρνητική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας ασύλου, έγινε νέα προσφυγή, κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης και τελικά ανεστάλη η εκτέλεση της απόφασης. Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε το δελτίο αιτούντος ασύλου στους αλλοδαπούς της οικογένειας και τους χορηγήθηκαν και πάλι νομιμοποιητικά έγγραφα.
Κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την οικογένεια προσφύγων
Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο της κοινωνίας, ο Δήμαρχος, οι κάτοικοι αλλά και τοπικοί βουλευτές κινητοποιήθηκαν, μαζεύοντας υπογραφές για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη οικογένεια.
Ο Σαφάρ μαζί με την οικογένειά του έφτιαξαν χίλιες μάσκες, που έχουν διανεμηθεί όχι μόνο σε πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους των Τρικάλων, όπου ζει με την οικογένειά του. Η οικογένεια των αιτούντων άσυλο από το Ιράκ μένει τους τελευταίους εννέα μήνες σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται ως μέρος του προγράμματος ESTIA που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-Τrikala Α.Ε.
Τι λέει ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση
«Με την παρούσα απόφαση ο αρμόδιος Διοικητικός Δικαστής ανέστειλε την ισχύ της απόφασης της αρχής προσφυγών, με την οποία δε χορηγήθηκε σχετικό αίτημα αναβολής, πλήρως δικαιολογημένο με δημόσια έγγραφα, στους αιτούντες και τους στέρησε ένα βαθμό δικαιοδοσίας. Είναι σύνηθες σε κάποιες υπηρεσίες ασύλου, να γίνονται τέτοιας δικονομικής φύσεως εξόφθαλμα λάθη που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων, αλλά ευτυχώς τα δικαστήρια έρχονται να «διορθώσουν».
Με την πλημμέλεια της αυτή η αρμόδια επιτροπή της αρχής προσφυγών, αναβίωσε την πρωτόδικη απόφαση της υπηρεσίας ασύλου, η οποία εντελώς αδικαιολόγητα και άδικα απέρριψε την συγκεκριμένη αίτηση διεθνούς προστασίας που τηρεί όλα τα κριτήρια που νομοθεσία και σχετική νομολογία οριοθετεί», δήλωσε στο iefimerida.gr, ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση, Θοδωρής Καραγιάννης.
«Στην υπόθεση αυτή πέρα από τα νομικά σφάλματα, όμως, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η στάση της τοπικής κοινωνίας, σύσσωμος ο κόσμος των Τρικάλων στήριξε αυτή την οικογένεια, ενώ και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Παπαστεργίου Δημήτρης, με προσωπική προσπάθεια έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν να στηρίξει την πολυμελή οικογένεια.
Με αφορμή αυτή την υπόθεση και άλλες σχετικές υποθέσεις έρχεται πια στο προσκήνιο, πέρα από τους γνωστούς λόγους χορήγησης διεθνούς προστασίας, η ανάγκη νομικής διεξόδου στους αλλοδαπούς που έχουν έρθει στη χώρα μας, ζούνε για χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, όντας κομμάτι αυτής. Θα πρέπει, λοιπόν, ο νομικός κόσμος και η πολιτεία να πάρει πρωτοβουλία, ώστε να μη βρισκόμαστε μονίμως πίσω από την πραγματικότητα και να αναγκάζονται τα ΜΜΕ και οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκώνονται για τα αυτονόητα», συνέχισε χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος.
iefimerida.gr