Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρασε στην Ιστορία από τη στιγμή που έσβησαν οι κραυγές ενθουσιασμού περισσοτέρων από 4 εκατ. Αργεντινών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες για να υποδεχθούν την αποστολή των θριαμβευτών, στήνοντας ένα ξέφρενο και ολοήμερο πάρτι. Ηταν αδιαμφισβήτητα η πιο αμφιλεγόμενη διοργάνωση στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, με βολές πανταχόθεν πολύ πριν καθίσει η σκόνη από την αιφνιδιαστική (και για πολλούς σοκαριστική) απόφαση της FIFA να αναθέσει ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο σε μια χώρα που διέθετε μεν πακτωλό χρημάτων, αλλά στερείτο εντελώς της απαραίτητης εμπειρίας και τεχνογνωσίας προκειμένου να φέρει εις πέρας μια αποστολή που έμοιαζε ακατόρθωτη.
Η ματωμένη κηλίδα της απώλειας περισσοτέρων των 6.000 εργατών μεταναστών, δεν έσβησε από τη λάμψη ενός Μουντιάλ που εξελίχθηκε πολύ καλύτερα απ’ όσο θα περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. Ανθρωποι του ποδοσφαίρου με μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις, ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία της διοργάνωσης. Για εκατομμύρια τηλεθεατές και για την πλειονότητα όλων όσοι ταξίδεψαν στο Κατάρ, ήταν το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, με πολλά ρεκόρ και συναρπαστικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη.
Οργανωτικά, μια χώρα που ήταν πολύ πίσω σε πολλούς τομείς, κατάφερε να οργανωθεί και να βελτιώσει θεαματικά τις υποδομές της σε επίπεδο τεχνολογίας, εγκαταστάσεων, επικοινωνίας, τουρισμού, συγκοινωνίας κ.λπ., σε σημείο να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου ή της Απω Ανατολής, με τα 64 παιχνίδια να κυλούν χωρίς προβλήματα. Παρά το υψηλό κόστος διαβίωσης και τους περιορισμούς που επέβαλε ο κώδικας ηθικής και δημόσιας συμπεριφοράς του αραβικού - μουσουλμανικού κόσμου, η πλειονότητα των επισκεπτών εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το επίπεδο φιλοξενίας. Κυρίαρχο ρόλο έπαιξε και το αίσθημα της ασφάλειας, με χαρακτηριστικό ότι η απαγόρευση του αλκοόλ, που τόσο ξένισε στην αρχή, βοήθησε να μηδενιστούν οι εντάσεις και τα επεισόδια.
Τα γήπεδα ήταν εξαιρετικά και πρόσφεραν ανέσεις συνηθισμένες μόνο στα πολύ σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης. Η τηλεοπτική παραγωγή ανατέθηκε σε τεχνοκράτες από το εξωτερικό και ο υψηλής ποιότητας εξοπλισμός πρόσφερε μια high tech εμπειρία στους τηλεθεατές παγκοσμίως.
Η τεχνολογία έπαιξε κυρίαρχο ρόλο και στην εξέλιξη των αγώνων με τη χρήση του VAR και όχι μόνο, με αποκορύφωμα την κατακύρωση για ένα... χιλιοστό ενός γκολ υπέρ της Ιαπωνίας, που εάν μετρούσε χωρίς τα τεχνολογικά μέσα, θα είχε θεωρηθεί σκάνδαλο. Και μιλάμε για ένα γκολ που άφησε (έμμεσα) εκτός Μουντιάλ μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη, όπως η Γερμανία.
Αγωνιστικά ζήσαμε σπουδαία ρεκόρ, όπως αυτό των περισσοτέρων γκολ στην ιστορία του θεσμού (172 έναντι 171 το 2014 και 1998). Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό, με κερασάκι στην τούρτα ίσως τον καλύτερο τελικό που είδαμε ποτέ σε Μουντιάλ. Οι περισσότεροι σταρ δικαίωσαν τη φήμη τους, με τρανό παράδειγμα τους Μέσι - Εμπαπέ και εξαίρεση τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος κινήθηκε σε ρηχά νερά αγωνιστικά και αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου στην Πορτογαλία.
Υπήρξαν πολλές θετικές και αρνητικές εκπλήξεις, μεγάλα σκορ, ανατροπές, ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι, εντυπωσιακή αντίδραση ομάδων, ομάδες που γοήτευσαν (όπως το Μαρόκο και η Ιαπωνία) και άλλες που απογοήτευσαν (Αγγλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία), νέοι πρωταγωνιστές που αναδείχθηκαν και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Ηταν ένα ιδιαίτερο Μουντιάλ, που και να θες να το προσπεράσεις, δεν σε αφήνουν οι εικόνες, οι μνήμες και οι συγκινήσεις...
Το πείραμα που πέτυχε
Η επιλογή του Κατάρ από τη FIFA ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για έναν ακόμη λόγο: οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν απαγορευτικές για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ το καλοκαίρι και επέβαλλαν ένα πρωτοφανές «στρίμωγμα» όλων των λοιπών διοργανώσεων. Αυτή η συνθήκη άλλαξε συνήθειες δεκαετιών και φάνηκε δύσπεπτη αρχικά, αλλά στην πορεία πρόσφερε μια ευχάριστη έκπληξη. Αντί οι ποδοσφαιριστές να είναι ήδη αποκαμωμένοι στο τέλος μιας επίπονης σεζόν, εμφανίστηκαν στο ξεκίνημα της νέας περιόδου φρέσκοι και ορεξάτοι, με πολλές δυνάμεις. Το αγωνιστικό επίπεδο ήταν υψηλό και το θέαμα απρόσμενα ελκυστικό, σε σημείο να ακούγονται δειλά δειλά φωνές που ζητούν και άλλες διοργανώσεις τον χειμώνα, όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνούν τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι χορηγοί, που πληρώνουν δισεκατομμύρια για να έχουν ένα προϊόν αρεστό στην παγκόσμια δεξαμενή των φιλάθλων.
Χρήστος Κοντός, Καθημερινή