Στην Αθήνα βρέθηκαν οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων για την απονομή των βραβείων τους και τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ “Acting for children’s rights! Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο”.
Το φεστιβάλ υλοποίησε το ομώνυμο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο».
Oπως αναφέρει η συντονίστρια καθηγήτρια Λουΐζα Παπάντου "πρόκειται για ένα ταξίδι το οποίο ξεκίνησε -σαν σήμερα έναν χρόνο πριν- με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Το σχολείο μας αποφάσισε να πάρει μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αφορούσε την παραγωγή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου. Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι, η συγγραφική ομάδα βρέθηκε και η απόπειρα ξεκίνησε αυθόρμητα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και χωρίς καμία διάθεση επιτήδευσης.
Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, ειδική επιτροπή κατέταξε το θεατρικό σενάριο των μαθητών μας στα πέντε καλύτερα, ανάμεσα σε μια πληθώρα πανελληνίων συμμετοχών. Στη συνέχεια και τα πέντε έργα παρουσιάστηκαν ως θεατρικά αναλόγια στο κανάλι Youtube του Δικτύου, ψηφίστηκαν από το κοινό και τελικά το «Δικαίωμα στη Ζωή» της ομάδας του σχολείου μας διακρίθηκε ως το επικρατέστερο στην κατηγορία του Λυκείου.
Έναν χρόνο μετά, οι διακριθέντες μαθητές του Λυκείου μας (Παρασκευή Πατρίκη, Γιώργος Σδράκας, Μυρτώ Τέγου, Ελένη Φιλίππου & Νικολέττα Χαμπέρη) -απόφοιτοι πια και φοιτητές σε Πανεπιστημιακές Σχολές της Ελλάδας- είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία ακόμη εμπειρία σχετική με το θέατρο και την εφηβική θεατρική γραφή. Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος, διοργανώθηκε Φεστιβάλ με διάφορες δράσεις για το θέατρο, στις οποίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Στην Αθήνα για το Φεστιβάλ, τελικά, βρέθηκαν η Παρασκευή Πατρίκη και η Μυρτώ Τέγου, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις εμπόδισαν τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν. Μαζί τους ήταν η εμψυχώτρια της δράσης, κ Λουΐζα Παπάντου (ΠΕ02 Φιλόλογος), η οποία πήρε μέρος σε εργαστήρι εφηβικής γραφής -από την κ. Αγγελική Δαρλάση.
Επί δύο μέρες τα παιδιά παρακολουθούσαν τα εργαστήρια του Δικτύου, συναντώντας σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης (συγγραφείς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καθηγητές και σπουδαστές Θεατρικών Σχολών), συζητώντας μαζί τους για θέατρο και δικαιώματα, αλλά και αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία του θεάτρου στην εκπαίδευση. Σε αυτές τις εμπειρίες προστέθηκε η συνέντευξη στους Νέους Δημοσιογράφους (ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων), της εφημερίδας “Αποδημητικά Πουλιά”. Η συνέντευξη καταγράφηκε, μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από πορτογαλικό κανάλι τους επόμενους μήνες.
Σ’ αυτήν τα παιδιά αποτύπωσαν την εμπειρία τους από τη συγγραφή του έργου:
– «…ως μια πολύ δημιουργική εμπειρία… ένα διάλειμμα από μαθήματα, κατευθύνσεις, εξετάσεις, γιατί όλα γίνονταν στο σχολείο….»
– «…και το πιο πολύτιμο ήταν «Το σβήσε-γράψε», η συνεχής απόπειρα να καταλήξουμε κάπου, η χαρά τη στιγμή της σύλληψης, τα πειράγματα μεταξύ μας όταν λέγαμε υπερβολές… η ικανοποίηση μας όταν τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πλοκή με την προσδοκία ότι θα δούμε την ιστορία μας να ζωντανεύει στη σκηνή…»
– «…βασική μας επιδίωξη ήταν: να μεταφέρουμε βιωμένες εμπειρίες και καταστάσεις αυθεντικές… που τις ζούμε καθημερινά, μας καταπιέζουν, μας κάνουν να υποφέρουμε αλλά τις αποδεχόμαστε ως φυσιολογικές… τις θεωρούμε δεδομένες…. και να παλέψουμε για την αλλαγή τους…»
Και κάπως έτσι το ταξίδι έφτασε στο τέρμα του… κι ήρθε η στιγμή της πραγματικής ανταμοιβής… επάνω στη σκηνή! Έναν χρόνο μετά, στιγμές συγκίνησης κι αμηχανίας ήρθαν να στέψουν μια προσπάθεια που ξεκίνησε με τη σύλληψη μιας ασχημάτιστης ιδέας, την ολοκλήρωσή της με κατάληξη ένα σενάριο -που άρεσε- και την υλοποίησή της με το ζωντάνεμα του σεναρίου μπροστά σε κοινό… μπροστά στα μάτια μας, από νέους/ες εμπνευσμένους/ες ηθοποιούς της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Νέο Ελληνικό Θέατρο»! Απολαύσαμε την παράσταση των βραβευθέντων έργων και δώσαμε το καλύτερό μας χειροκρότημα.
Τα παιδιά παρέλαβαν τα βραβεία τους ευχαριστώντας το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Νέο Ελληνικό Θέατρο, καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 6ου ΓΕΛ με τον τέως Δ/ντή κ. Αριστείδη Μυλωνά για τη συνεχή υποστήριξή τους, αλλά και τον τωρινό Δ/ντή του Λυκείου, κ. Αθανάσιο Βράντζα για την αρωγή του στην ολοκλήρωση της διαδικασίας."