Η σεζόν 2003-2004 της Premier League θα μείνει για πάντα στην ιστορία για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα που σημειώθηκε στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Υπό την αριστοτεχνική καθοδήγηση του Αρσέν Βενγκέρ, η Άρσεναλ πέτυχε το αδιανόητο, έμεινε αήττητη καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό το εξαιρετικό κατόρθωμα της χάρισε το παρατσούκλι «Οι Αήττητοι» και εδραίωσε τη θέση της ως μια από τις κορυφαίες ομάδες στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την ιστορική σεζόν.

Το όραμα του Αρσέν Βενγκέρ

Η άφιξη του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ το 1996 σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για τον σύλλογο. Γνωστός για τις επαναστατικές του ιδέες και την τακτική του ευφυΐα, ο Βενγκέρ έφερε μια νέα προσέγγιση στο αγγλικό ποδόσφαιρο, δίνοντας έμφαση στην τεχνική κατάρτιση, στην επίθεση και πάνω από όλα είχε στον επίκεντρο την ευημερία των παικτών. Μέχρι την έναρξη της σεζόν 2003-2004, ο Βενγκέρ είχε ήδη μετατρέψει την Άρσεναλ σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτό που πέτυχε εκείνη τη σεζόν ξεπέρασε ακόμη και τις πιο ακραίες φιλοδοξίες του.

Ο Βενγκέρ είχε ένα όραμα για την Άρσεναλ, να κάνει η ομάδα μια σεζόν χωρίς να ηττηθεί. Ενώ πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο στην άκρως ανταγωνιστική Premier League, η αυτοπεποίθηση του Βενγκέρ δεν κλονίστηκε ποτέ. Πίστευε στην ποιότητα της ομάδας του και ενστάλαξε μια νοοτροπία νικητή που έφερε την ομάδα αντιμέτωπη μπροστά σε κάθε πρόκληση.

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα

Η ομάδα της Άρσεναλ 2003-2004 ήταν ένα τέλειο μείγμα ατομικής ευφυΐας και συλλογικής δουλειάς. Η σεζόν ξεκίνησε με μια νίκη 2-1 επί της Έβερτον, δίνοντας τον τόνο για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στα επόμενα 38 παιχνίδια, η Άρσεναλ έμεινε αήττητη, με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες, συγκεντρώνοντας συνολικά 90 βαθμούς. Στοιχήματα για την πρέμιερ λιγκ μπορείς να βρεις στη NetBet όπως και ειδικά παικτών.



Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές αυτής της πορείας ήταν η επιθετική δεινότητα της Άρσεναλ. Σημείωσε 73 γκολ εκείνη τη σεζόν, με τον Τιερί Ανρί να ηγείται της επίθεσης. Ο Ανρί ήταν σε συγκλονιστική φόρμα, σημειώνοντας 30 γκολ στο πρωτάθλημα και δίνοντας ασίστ που αναδείκνυαν το πολύπλευρο παιχνίδι του. Με την υποστήριξη παικτών όπως ο Robert Pires, ο Dennis Bergkamp και ο Freddie Ljungberg, η επίθεση της Arsenal ήταν τόσο δυναμική που συχνά κατατρόπωνε όλους τους αντιπάλους της.

Η ραχοκοκαλιά: Αμυντική σταθερότητα της Άρσεναλ

Ενώ το επιθετικό ταλέντο της Άρσεναλ τραβούσε συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, το θεμέλιο της επιτυχίας της ήταν η αμυντική της δύναμη. Με τους Sol Campbell και Kolo Touré στο κέντρο δεν πέρναγε τίποτα, ενώ οι ακραίοι Ashley Cole και Lauren παρείχαν τόσο αμυντική σταθερότητα όσο και επιθετική υποστήριξη.

Πίσω τους, ο τερματοφύλακας Γενς Λέμαν, στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της άμυνας. Η Άρσεναλ δέχτηκε μόνο 26 γκολ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, τα λιγότερα στο πρωτάθλημα, δείχνοντας ότι το αήττητο σερί της δεν ήταν μόνο εξαιτίας της επίθεσή της, αλλά και από τη δύναμη στην άμυνά της.

Καθοριστικές στιγμές 

Η αήττητη σεζόν της Άρσεναλ ήταν γεμάτη με στιγμές έντασης. Μία από τις πιο εμβληματικές ήταν η ισοπαλία 0-0 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ, ένας αγώνας που έγινε διάσημος ως η «Μάχη του Ολντ Τράφορντ». Το παιχνίδι ήταν πολύ σκληρό και το γεγονός ότι η Άρσεναλ κατάφερε να φύγει με έναν βαθμό από εκεί μέσα ήταν καθοριστικό για τη διατήρηση του αήττητου ρεκόρ της.

Ένας άλλος αξέχαστος αγώνας ήταν η νίκη με 4-2 επί της Λίβερπουλ στο Χάιμπουρι. Η Άρσεναλ έχανε 2-1 στο ημίχρονο, αλλά ένα εκπληκτικό χατ-τρικ του Τιερί Ανρί ανέτρεψε το παιχνίδι. Το δεύτερο γκολ του, στο οποίο ντρίμπλαρε αρκετούς αμυντικούς της Λίβερπουλ, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της Premier League.

Η κληρονομιά 

Η σεζόν 2003-2004 της Άρσεναλ έθεσε ένα σημείο αναφοράς που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ. Αν και αρκετοί σύλλογοι έχουν πλησιάσει, καμία ομάδα δεν έχει επαναλάβει το κατόρθωμα της Άρσεναλ να παραμένει αήττητη σε ολόκληρη την περίοδο της Premier League. 

Για τους οπαδούς της Άρσεναλ, ήταν μια τεράστια στιγμή πηγή. Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, η ομάδα της Άρσεναλ 2003-2004 μνημονεύεται ως μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που συγκροτήθηκαν ποτέ.

Επίλογος

Οι «Αήττητοι» της Άρσεναλ δεν κατέκτησαν απλώς την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά επαναπροσδιόρισαν το τι ήταν εφικτό στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Υπενθύμισαν σε όλους μας πόσα μπορούμε να κατορθώσουμε όταν έχουμε πίστη και βάζουμε τα δυνατά μας.