Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Inclusive Playgrounds: Teacher Training Programme (PINC).
Το πρόγραμμα PINC χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus Plus και συμμετέχουν το πανεπιστήμιο της Murcia (Ισπανία), που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, το ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το πανεπιστήμιο Palackeho v Olomouci (Τσεχία), το πανεπιστήμιο του Παλέρμου (Ιταλία), το πανεπιστήμιο Artesis Plantijn Hogeschool της Αμβέρσας (Βέλγιο), ο οργανισμός ONCE (Ισπανία) και το ινστιτούτο CESIE (Ιταλία).
Για το ΤΕΦΑΑ συμμετέχουν στο πρόγραμμα ο καθηγητής Μάριος Γούδας και τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού Αθανάσιος Κολοβελώνης και Γεωργία Μαγγουρίτσα. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του τμήματος, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, προπονητές στον παιδικό αθλητισμό, δάσκαλοι και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, καθώς και φοιτητές και μέλη του προσωπικού του τμήματος.
Στόχος του προγράμματος PINC είναι η εκπαίδευση φοιτητών/τριών αθλητικών επιστημών και η ενίσχυση των γνώσεων, των δεξιοτήτων τους αλλά και της αυτο-πεποίθησης και της ευαισθησίας τους σε θέματα συμπερίληψης σε χώρους παιχνιδιού και φυσικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών/τριών αθλητικών επιστημών.
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τέσσερις εκπαιδευτικούς οδηγούς για τους φοιτητές/τριες και έναν εκπαιδευτικό οδηγό για τους εκπαιδευτές των φοιτητών/τριών. Στον πρώτο οδηγό για τους φοιτητές παρουσιάζεται η έννοια της συμπερίληψης στην εκπαίδευση, στον δεύτερο το παιχνίδι ως παράγοντας διευκόλυνσης της συμπερίληψης, ο τρίτος οδηγός είναι ένας πρακτικός οδηγός για το παιχνίδι, ενώ ο τέταρτος, αφορά στη σύνδεση με την εκπαιδευτική κοινότητα και περιλαμβάνει στρατηγικές με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης στους χώρους παιχνιδιού.
Στον οδηγό για τους εκπαιδευτές περιλαμβάνεται υλικό και οδηγίες για τη διδασκαλία του προγράμματος PINC, παρουσιάσεις powerpoint και προτάσεις για αξιολόγηση. To εκπαιδευτικό αυτό υλικό είναι ελεύθερα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://inclusiveplaygrounds.eu/el/. Για περισσότερες πληροφορίες: akolov@pe.uth.gr.