Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων αναφέρονται τα εξής: 

"Η είσοδος της Πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδράνειας και ανευθυνότητα της κυβέρνησης.

Ο ελλιπής έλεγχος στη διακίνηση προϊόντων, στελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων, στελέχωσης των δημόσιων εργαστηρίων, αλλά και η ανύπαρκτη χωρίς όραμα, σχέδιο και πραγματικό διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αγροτική πολιτική, οδήγησε στο να περάσουν τα σύνορά μας αυτά τα ζώα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους.

Η κυβέρνηση άμεσα να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους που δεν φέρουν καμία ευθύνη, με την χορήγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από τις πλημμύρες και τις φωτιές που τους οφείλει. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, πρώτα από την καταιγίδα Daniel και τώρα από την πανώλη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας και την επιβίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν και να θέτει σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια των πολιτών της χώρας.

Για να προστατευτεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και του εθνικού μας προϊόντος ΦΕΤΑ, η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων:

∙Αποζημίωση για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.

∙Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.

∙Αποζημίωση για τις απολυμάνσεις των κοπαδιών.

∙Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων της χώρας με βάση το οργανόγραμμα που υπάρχει και την χορήγηση της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για την διεκπεραίωση των αναλύσεων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να προστατεύσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας από την εισαγωγή στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας ζώα".