Με ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο σύστημα επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την άμεση και εντατική φροντίδα των τραυματιών στη χώρα μας, που καταγράφει υψηλά ποσοστά, κυρίως λόγω της μεγάλης συχνότητας των τροχαίων, η οποία βαίνει αυξανόμενη.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 8.743 τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα, από τα οποία προκλήθηκαν 505 θάνατοι.
Το 2024 παρατηρήθηκε ποσοστιαία αύξηση στα ατυχήματα 10,5% σε σχέση με το 2023, ενώ αναφορικά με τους νεκρούς το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 2,4%.
Ο νέος Νόμος, που ψηφίστηκε χωρίς καμία αρνητική ψήφο την Τετάρτη (22/1) από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος, με στόχο την ταχεία αντιμετώπιση των τραυματιών και τη μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας καθώς και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.
Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος συγκροτεί το σύνολο των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος που θα λειτουργούν εντός υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας, ανάλογα με τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος που διαθέτουν, καθώς και την ικανότητα απόκρισής τους στη διαχείριση της βαρύτητας του τραύματος.
Οι τραυματίες θα μεταφέρεται από Κέντρο ή Σταθμό Τραύματος χαμηλότερου επιπέδου σε Κέντρο ή Σταθμό Τραύματος ανώτερου επιπέδου, αποκλειστικά με κριτήριο την προτεραιότητα της βαρύτητας των περιστατικών και θα παραπέμπονται στην καταλληλότερη και εγγύτερη υγειονομική δομή για την αντιμετώπισή τους.
Νοσοκομεία στα οποία θα λειτουργούν Κέντρα για βαριά τραυματίες
Το επίπεδο τραύματος 1 είναι και το πιο κρίσιμο, για το λόγο αυτό προβλέπεται η λειτουργία δομών τραύματος αυτού του επιπέδου σε 18 νοσοκομεία.
Ειδικότερα:
Περιφέρεια Αττικής
1. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός - Πολυκλινική»,
2. στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ»,
3. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»,
4. στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας και ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
1. Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»,
2. στο «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και
3. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».
Υπόλοιπη επικράτεια
1. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
2. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου,
3. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,
4. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και
5. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».
Τα Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος Επιπέδου:
1. Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και
2. στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».
Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.», το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» και το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» θα λογίζονται ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου 1 με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος).
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (βασισμένο σε ρεπορτάζ της Εφης Τσιβίκα, insider.gr)