Με μια on demand υπηρεσία για τα μέσα μεταφοράς, ο Δήμος Τρικκαίων αξιοποιεί ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα Στρατηγικά του Πλάνα: το ψηφιακό έργο restart mAI city, και την περιβαλλοντική διάσταση των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων.
Διότι η υπηρεσία με τον τίτλο “DRT: Demand-responsive transport – Μεταφορές που ανταποκρίνονται στη ζήτηση” είναι αυτή που συνενώνει φορείς των Τρικάλων, για να συνεργαστούν σε θέματα μεταφορών.
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στο Δημαρχείο Τρικκαίων, υπογράφτηκε η πρώτη για την Ελλάδα “Τοπική Πράσινη Συμφωνία” (Local green deal), ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Προκλήσεις για Ευφυείς Πόλεις – Intelligent cities challenge”.
Το κείμενο της Συμφωνίας υπέγραψαν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Φόρης Ρόμπος, ο πρόεδρος της Αστική Ανάπτυξη ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ραδιοταξί Τρικάλων κ. Βασίλης Μπασιούρης, ενώ έπονται οι υπογραφές των εκπροσώπων των Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Ανταποδοτικών Υπηρεσιών Τάκης Παζαΐτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων στο πρόγραμμα ICC, καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Λεωνίδας Ανθόπουλος και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων Δρ. Κώστας Αβδελίδης
100 ευφυείς πόλεις και μεταφορές
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Προκλήσεις για Ευφυείς Πόλεις” είναι μια μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή δράση, στην οποία συμπράττουν με 100 ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο τη χρήση πληροφορικής, ως πρόσθετου τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Κύριο αντικείμενο της συγκεκριμένης δράσης είναι η κινητικότητα και για τον λόγο αυτόν η υπηρεσία DRT ουσιαστικά χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του restart mAI city για να εξυπηρετήσει τη μείωση των ρύπων.
Η λογική είναι απλή: Οι πολίτες μέσω κινητών τηλεφώνων δίνουν το στίγμα της ανάγκης για μεταφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και οι φορείς μεταφορικού έργου διαμορφώνουν αναλόγως την κίνηση των λεωφορείων ή ταξί. Δηλαδή, η προσφορά μεταφορικού έργου διαμορφώνεται ανάλογα με την κάθε φορά ζήτηση.
Αυτό οδηγεί ταυτόχρονα, σε ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σε μείωση των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα, λόγω της βελτίωσης των απαιτούμενων δρομολογίων.
Ετσι, η πλατφόρμα του restart mAI city εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών για ταχύτερες μεταφορές, αλλά και συντελεί στον στόχο για μία κλιματικά ουδέτερη πόλη.
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που το διακρίνει είναι η συμμετοχή των πολιτών, στους οποίους, τελικά, απευθύνεται.
Από το γραφείο Τύπου