Συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρικάλων εκφράζοντας την διαμαρτυρία της για την μετακίνηση του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη στην Κεντρική πλατεία της πόλης, που πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο των έργων ανάπλασής της.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ:
Μαζική Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα του Διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) για να καταγγελθεί κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των ιστορικών δεσμών των Τρικάλων με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.
Είναι γνωστός ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Παπαστεργίου (προέδρου της ΚΕΔΕ) για μετακίνηση-υποβάθμιση του ανδριάντα του Τρικαλινού Στέφανου Σαράφη, Στρατηγού του αντάρτικου λαϊκού στρατού, του θρυλικού ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), αυτού του κορυφαίου συμβόλου της αντιφασιστικής-απελευθερωτικής πάλης, από τη θέση του στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Το 1990 Ο Δήμος Τρικκαίων, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1984, τοποθέτησε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία της πόλης) σε περίοπτη- στην πιο κεντρική θέση το άγαλμα του Τρικαλινού Στέφανου Σαράφη, που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην οργάνωση και την πάλη του Ελληνικού λαού, καταλήγοντας με την νικηφόρα πορεία στα βουνά και τις πόλεις μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.
Χαιρετισμός από τον γραμματέα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χαιρετισμό απεύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Λάζαρος Τσουμένης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων - παλαίμαχος δημοσιογράφος, ο οποίος μεταξύ άλλων
τόνισε:
« Η παρουσία του αγάλματος στο κέντρο της πλατείας στέλνει ένα διαχρονικό μήνυμα για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγοντας σε μια περίοδο που το φασιστικό τέρας απειλεί να ξανασηκώσει κεφάλι με τη στήριξη πολιτικών επιλογών της Ε.Ε. Δίνει θάρρος στο λαό να πιστέψει στη δύναμή του ,να στηριχθεί σ’ αυτή και να βγει στο προσκήνιο, μη περιμένοντας «σωτήρες» , όπως και τότε που ο Ελληνικός λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με πρωτοπόρους τον Σαράφη και τον Άρη πολέμησε τους πάνοπλους Γερμανούς και Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Όταν την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα, ή ακόμα και συνεργάστηκε με τους φασίστες κατακτητές.
Όποια προσπάθεια μετακίνησης του ανδριάντα από τη δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα, είναι καταδικαστέα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους τους, όσους διδάσκονται, εμπνέονται και εκφράζουν σεβασμό σ’ εκείνον τον τιτάνιο αγώνα, σ’ όσους ανησυχούν από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού στη σημερινή εποχή.
Έχουμε χρέος επομένως, μέσα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται ,η παρουσία του αγάλματος του στρατηγού Σαράφη να διατηρηθεί στην ίδια δεσπόζουσα θέση για να συμβολίζει το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και μαζί με το άγαλμα των 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ και την αναθηματική πλάκα για τη θυσία του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του στη Ρήγα Φεραίου , να αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες - “άπαρτα βουνά” που φυλακίστηκαν,
βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, υψώνοντας τις γροθιές και το ανάστημά τους για τη λευτεριά της πατρίδας, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.»
Χαιρετισμός από τη Μελίνα Σκαμπαρίνα
Στη διαμαρτυρία απέστειλε χαιρετισμό η Μελίνα Σκαμπαρίνα – κόρη του αντιστασιακού Λευτέρη Σκαμπαρίνα, ο οποίος ήταν υπασπιστής του Στρατηγού Σαράφη: « Σαν κόρη του Λευτέρη Σκαμπαρίνα, υπασπιστή του Στρατηγού Σαράφη που συνέδεσε τη ζωή του με τη δράση του ΕΛΑΣ, στη διάρκεια της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης , θέλω να δηλώσω το δικό μου «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση. Σε μια εποχή που το ξαναγράψιμο της ιστορίας αποτελεί πάγια πρακτική όλων αυτών που θέλουν να σβήσουν απ’ τη μνήμη των λαών τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στο φασίστα κατακτητή.
Σε μια εποχή που το τέρας του φασισμού ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη
Σε μια εποχή που η ειρήνη και η ζωή στον τόπο μας απειλούνται τόσο ξεκάθαρα μέσα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Θεωρώ ότι σύμβολα όπως ο ηρωικός Στρατηγός μας ,που με τους αγώνες του έχει κερδίσει τον καθολικό σεβασμό και την αποδοχή του λαού της πόλης μας, οφείλουν να προβάλλονται πάντα σαν ορόσημα λεβεντιάς, αξιοπρέπειας και αδάμαστης προσήλωσης στην πάλη για τα πιο υψηλά ιδανικά. Μ’ αυτές τις σκέψεις πιστεύω ότι το άγαλμα του Στρατηγού πρέπει να μείνει αμετακίνητο στη θέση του, όπως άλλωστε ήταν και η απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας.»
Τελικά η προγραμματισμένη συνάντηση με το δήμαρχο Τρικκάιων δεν πραγματοποιήθηκε , αφού όπως ενημέρωσε μέσω της γραμματείας του –πριν την διαμαρτυρία- ο κ. Παπαστεργίου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και μεγάλο φόρτο εργασίας που δεν του άφηναν περιθώρια για τη
συνάντηση. Όμως ο κ. Δήμαρχος βρήκε χρόνο να μιλήσει για αρκετή ώρα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό …και να καταφερθεί αρχικά ειρωνικά και απαξιωτικά προς τη διαμαρτυρία και τους συμμετέχοντες σ’ αυτή, συνεχίζοντας σε προσβλητικό για την ιστορική αλήθεια αλλά και
αντικομμουνιστικό πνεύμα , αποκαλώντας τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας (τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της εθνικής αντίστασης) οπαδούς απολυταρχικών καθεστώτων! Ενώ ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απόφασής του για μετακίνηση του ανδριάντα του Στ. Σαράφη, υποστηρίζοντας, εντελώς αυθαίρετα .., ότι εκφράζει την πλειοψηφία της πόλης, αφού κατέχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.