Προ των πυλών είναι μια νέα πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έρχεται να κάνει ακόμα πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.

Ο λόγος για το νέο πληροφοριακό σύστημα metropolis.gov.gr  όπου εκεί θα καταχωρίζονται μια σειρά από έγγραφα και διαδικασίες, ενώ ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει ψηφιακά τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες για την τέλεση του μυστηρίου που ενδιαφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή».

Πιο αναλυτικά, πλέον θα δίνεται η παροχή στις Ιερές Μητροπόλεις ενός πληροφοριακού συστήματος, μιας κεντρικής εφαρμογής διαχείρισης για την υποδοχή και διεκπεραίωση ψηφιακών αιτήσεων πολιτών, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε συναλλαγές τους με την Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της ψηφιοποίησης όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που υπάρχουν πριν και μετά την τέλεση ενός μυστηρίου. Έτσι ο πολίτης θα μπορεί εύκολα από το σπίτι του να ολοκληρώνει όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Απλουστεύονται και ψηφιοποιούνται οι εξής διαδικασίες: η έκδοση άδειας γάμου, η αίτηση τέλεσης γάμου, η καταχώρηση τελεσθέντος γάμου και η δήλωση στο Ληξιαρχείο, καθώς και η ενημέρωση μερίδας στο Δημοτολόγιο. Παράλληλα, ψηφιοποιούνται και μια σειρά διαδικασιών για τις βαφτίσεις, όπως η έκδοση άδειας βάπτισης, η καταχώριση τελεσθείσας βάπτισης και η δήλωση στο Ληξιαρχείο και η ενημέρωση μερίδας στο Δημοτολόγιο. Επίσης, ψηφιοποιείται η έκδοση πιστοποιητικού τέλεσης θρησκευτικού γάμου/βάπτισης, καθώς και η έκδοση πιστοποιητικού λύσης γάμου (αντικατάσταση του σημερινού διαζευκτηρίου).

Μεγαλύτερο ρόλο

Με την ψηφιοποίηση διαδικασιών η Εκκλησία αλλάζει. Οι Ιερές Μητροπόλεις θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των συγκεκριμένων διαδικασιών, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθεί μια διαδικασία ενημέρωσης των Μητροπόλεων από τους ναούς, προκειμένου στη συνέχεια να γίνονται οι απαραίτητες καταχωρίσεις στο πληροφοριακό σύστημα metropolis.gov.gr. 

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ψηφιακό αρχείο για τις συγκεκριμένες διαδικασίες, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για κάθε Ιερά Μητρόπολη, αλλά και για την Εκκλησία της Ελλάδος συνολικά. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως θα απαιτηθεί και η απαραίτητη εκπαίδευση και εξοικείωση με τη νέα εφαρμογή και τις διαδικασίες που θα ψηφιοποιηθούν όσων θα τη χειρίζονται.

Ακόμη μια δυνατότητα (προαιρετική) είναι και η δημιουργία ημερολογίου τέλεσης μυστηρίων, ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να βλέπει διαθεσιμότητες ως προς την ημέρα και ώρα τέλεσης του γάμου. Με τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορεί πλέον να έχει πλήρη εικόνα των μυστηρίων του γάμου και της βάπτισης που τελούνται.

Παράλληλα, η καταχώριση των μυστηρίων στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συμβάλει αποφασιστικά στο να ανταποκρίνεται άμεσα η Εκκλησία στα αιτήματα των πολιτών, παρουσιάζοντας έτσι ένα σύγχρονο πρόσωπο εξυπηρέτησης, ενώ για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της διαδικασίας θα υλοποιηθεί η κεντρική εφαρμογή διαχείρισης αιτημάτων που θα λαμβάνονται από το gov.gr και των αντίστοιχων διεπαφών που θα απαιτηθούν.

Με την ολοκλήρωση της νέας πλατφόρμας τα πιστοποιητικά θα αντικατασταθούν με διαλειτουργικότητες και η απαίτηση φυσικής παρουσίας θα αντικατασταθεί με online πρόσβαση από το gov.gr, ενώ μετά την τέλεση, όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τα Ληξιαρχεία και τα Δημοτολόγια των δήμων θα εκτελούνται αυτόματα και ο πολίτης θα λαμβάνει το αποτέλεσμα στη θυρίδα του στο gov.gr και παράλληλα ειδοποίηση στο κινητό του ή στην ηλεκτρονική του διεύθυνση.

«Βάζουμε τέλος στη γραφειοκρατία δύο σημαντικών γεγονότων της ζωής μας»

Για το νέο σημαντικό βήμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Ο σχεδιασμός μας στο υπουργείο έχει στο επίκεντρο του τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών, την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων με στόχο να βελτιώνουμε διαρκώς και να κάνουμε ακόμα καλύτερη και ποιοτικότερη την καθημερινότητα όλων. Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος προχωρούμε σε απλούστευση διαδικασιών που σχετίζονται με τους θρησκευτικούς γάμους και τις βαπτίσεις.

Κοινός μας στόχος είναι δύο σημαντικά γεγονότα ζωής να μην απαιτούν από τους πολίτες περιττή γραφειοκρατία. Να μην αναλώνονται οι μελλόνυμφοι ή οι γονείς σε ουρές για να διεκπεραιώσουν διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να γίνουν ψηφιακά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή, γρήγορα με τρόπο απλό και φιλικό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια δυναμική συνθήκη, ανοιχτή σε όλη την κοινωνία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλο το φάσμα της. Δημιουργούμε ψηφιακές λύσεις που βελτιώνουν όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα κράτος ψηφιακό, πιο αποτελεσματικό, το οποίο σέβεται τον πολίτη και κερδίζει την εμπιστοσύνη του».

Πηγή: Εφημερίδα "Απογευματινή"