Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Σχεδόν όλη η κοινωνία παρακολουθεί και ταυτόχρονα ετοιμάζεται για τις ιστορικές εξελίξεις του Θείου Δράματος, που ξεκινούν με τον «Νυμφίο», που πορεύονται με το μαρτύριο της Σταύρωσης και που ολοκληρώνονται με την κορυφαία στιγμή της Ανάστασης.

Με τα μάτια της ψυχής τους, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ανά τον κόσμο, συμμετέχουν στα θεία πάθη, καθαρίζοντας και την δική τους συνείδηση, για να προσέλθουν έτοιμοι στα «Άγια των Αγίων» και έπειτα να εορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός της μετάβασης του θεανθρώπου από τα επίγεια στα επουράνια.

Αυτή την ιερή περίοδο περισυλλογής και προσευχής ήρθε να την διαταράξει, για πρώτη φορά στα Εκκλησιαστικά Χρονικά, η πολιτική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, παρόντος του Πρωθυπουργού, στο Δήλεσι των Θηβών, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Η συνύπαρξη του Προκαθημένου με τον Πρωθυπουργό, σε προεκλογική περίοδο, ξεσήκωσε την οργή και των Ιεραρχών και των πιστών και η δήλωση του ότι «δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός» έδειξε πως ο Ιεράρχης έγινε κομματάρχης του Μητσοτάκη.

Όλες οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν τις μεγάλες διαρροές, που έχει το κόμμα του Πρωθυπουργού προς τα Δεξιά και κυρίως προς την Ελληνική λύση.

Αυτή η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου είναι καθαρά πολιτική και δεν συνάδει με το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν ασχολείται με άλλα θέματα, παρά μόνο με θέματα εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Πέραν τούτου, ο παραπάνω πολιτικός, έκανε δήλωση στην Βουλή, για τους Βουλευτές, που ψήφισαν τον νόμο «έκτρωμα», για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Ο Προκαθήμενος, που ήταν απόλυτα κομματικός αν όχι υποκινούμενος, φαίνεται πως πραγματοποιεί προεκλογικό αγώνα για την Μητσοτάκη, ώστε να ανακοπούν οι διαρροές προς τα κόμματα της Δεξιάς.

Καμία δήλωση, κανενός Ιεράρχης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κλείσιμο ή άνοιγμα της «βάνας» στις προτιμήσεις των πολιτών, σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.

Ένα μήνυμα υπέρ ή κατά οποιουδήποτε πολιτικού και οποιουδήποτε κόμματος είναι έξω από τα Εκκλησιαστικά πλαίσια και ο λαϊκισμός και η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας είναι σημείο παρακμής, διαφθοράς, δοσοληψίας και αυτοκαταστροφής. 

Η πράξη αυτή του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιήθηκε πολιτικά από τον ανεπαρκή και επικίνδυνο Πρωθυπουργό και ήταν βαρύτατο ολίσθημα.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργούν οι Εκκλησιαστικοί Άρχοντες ως κράχτες ή κλακαδόροι πολιτικών συμφερόντων.

Ο Μακαριώτατος, που δεν πήρε ποτέ δημόσια θέση για τον αντιχριστιανικό νόμο των ομοφυλοφίλων, παρά μόνο, όταν η Ιερά Σύνοδος έκρινε ότι έπρεπε να στείλει τις θέσεις της στον πρωθυπουργό και στους Βουλευτές, έρχεται τώρα και σε μία κοινωνική εκδήλωση, μιας Μ.Κ.Ο., γίνεται και υποστηρικτής του Μητσοτάκη, ο οποίος ούτε κατανόηση έδειξε προς την Ιερά Σύνοδο αλλά είπε, με περίσσειο θράσος και αυθαιρεσία προς τους Ιεράρχες  το «η παπάς – παπάς ή ζευγάς- ζευγάς».

Ο Ιερώνυμος, δυστυχώς, φόρεσε κομματικά άμφια στον θρόνο του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η Εκκλησία δεν είναι φέουδο κανενός Αρχιεπισκόπου και το κράτος δεν είναι λάφυρο κανενός Πρωθυπουργού.

Η εκκοσμίκευση και η πολιτικοποίηση της Εκκλησίας είναι τραγικό λάθος και καταδικάζεται, απ’ όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται «για του Χριστού την Πίστη την Αγία».

Τέτοια σοβαρά ατοπήματα αμαυρώνουν το κύρος της Εκκλησίας και δεν συνάδουν με την Ορθοδοξία.

Ξέχασε ο Αρχιεπίσκοπος ότι το βράδυ, που ψηφίστηκε ο επαίσχυντος νόμος, που κατήργησε το φύλο, την οικογένεια, τον χριστιανικό γάμο και την βάπτιση και που έβλαψε ανεπανόρθωτα την πίστη στο Θεό, ξέχασε ότι η Ντόρα Μητσοτάκη, η Σακελλαροπούλου και ένα σωρό άλλα στελέχη της κυβέρνησης και των ΛΟΑΤΚΙ το …γλεντούσαν σε μπάρ των Αθηνών.

Λησμόνησε ο Ιεράρχης, πως την Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν έγιναν λειτουργίες στους Μητροπολιτικούς Ναούς, προκειμένου να διαφανεί η πικρία της Εκκλησίας, προς όσους ψήφισαν τον νόμο των ΛΟΑΤΚΙ.

Φυσικά δεν «εκδικείται» η Εκκλησία και συγχωρεί όσους ζητούν συγνώμη, για τον πόλεμο εναντίων της και για τα λάθη τους, αλλά η Εκκλησία δεν λησμονεί και δεν είναι «λίμνη» να ψαρεύουν ψήφους οι πολιτικοί διώκτες της.

Για «αγάπη» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος, την οποία αγάπη, όμως, δεν την επέδειξε ο Μητσοτάκης παρά τις εκκλήσεις και παρακλήσεις του Ιερατείου, να μην ψηφισθεί ο νόμος των ομοφυλοφίλων.

Απεναντίας έδειξε την αλαζονεία και τον αυταρχισμό, που τον διακρίνει, εδώ και πέντε χρόνια.

Εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον ακούγεται το «Αβραάμ εγέννησε Ισαάκ, Ισαάκ εγέννησε Ιακώβ», γιατί ο πατέρας γεννά και η μητέρα τίκτει, από τους ομοφυλόφιλους όμως ποιος θα τεκνοποιήσει και ποιος θα ναι ο πατέρας και ποια η μητέρα; Έτσι θα λύσε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ο Πρωθυπουργός; Σε 25 χρόνια οι Έλληνες θα είναι λιγότεροι κατά 1 εκατομμύριο…!

Η Εκκλησία μας αναφέρει τον πατέρα και την μητέρα λέγοντας «τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης».

Αυτό, που αναφέρεται στους φυσικούς γονείς δεν ισχύει πλέον με τον νόμο των ομοφυλοφίλων, όπως δεν ισχύει και το «έσονται οι δύο» δηλ. ο άνδρας και η γυναίκα, «εις σάρκα μία» καθώς και το «αυξάνεσθε και πληθύνησθε» και κατακυριεύσατε την γην».

Όλα αυτά τα διέγραψε ο νόμος του Μητσοτάκη, για τους γκέϊ.

Η Ιεραρχία και οι πιστοί είναι σε έξαλλη κατάσταση με την κοινή προεκλογική περιοδεία του Αρχιεπισκόπου και και Πρωθυπουργού και πολύ λόγος γίνεται για το ότι ο Ιερώνυμος «εκπληρώνει γραμμάτια» του Πρωθυπουργού ή για το ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει σε ευτελή και απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια.

Πάντως, όταν η Εκκλησία γίνεται… πατερίτσα των πολικών, τότε δεν έχει κανένα νόημα ή ύπαρξή της ως Θεολογική φιλοσοφία και θεογνωσία και γίνεται «σκάλα» για απόκτηση απλής και αδίστακτης εξουσίας.

Ό,τι και να κάνει ο Μακαριώτατος δεν μπορεί να … αναστήσει τον καταδικασμένο ήδη από τον Λαό Πρωθυπουργό.

Οι πολίτες, που είναι πιστοί στην Ορθοδοξία και δεμένοι με την οικογένεια αγγίζουν περίπου το 90% του όλου πληθυσμού και γι΄αυτό είναι τραγικό λάθος του Αρχιεπισκόπου να κατηγορεί πολιτικούς και να προσπαθεί να … στηρίξει τον Μητσοτάκη, ο οποίος πληρώνει τα λάθη του με την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό, που διοικεί την χώρα.

Γεγονός είναι, πως ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας περνάει πολύ καλά. Έχει γύρω του άτομα που τον συμπαρίστανται, και λόγω ηλικίας, και δεν στερείται αγαθών.

Ο «περιούσιος», όμως Λαός του Θεού σήμερα είναι δυστυχισμένος, δεν έχει βοήθεια από πουθενά και μια μερίδα του πληθυσμού στερείται βασικών αγαθών, για την επιβίωσή του, και μία άλλη ψάχνει στους κάδους απορριμμάτων για φαγητό και για ρούχα εξ αιτίας της κάκιστης πολιτικής του Μητσοτάκη, που είναι φίλος του Ιερώνυμου.

Είναι μεγάλη πρόκληση τα όσα εδήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος και κυρίως η ταύτισή του με πολιτικό πρόσωπο και με πολιτικό κόμμα.

Η νοοτροπία αυτή θυμίζει Ισλαμικές Δικτατορικές.

Ενδεχομένως ο Μακαριώτατος να μην γνωρίζει πως η αλαζονεία της εξουσίας, η ακρίβεια, η διαφθορά και η διαπλοκή καθώς και το έγκλημα των Τεμπών, οι Υποκλοπές, η έλλειψη του Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας και η φτωχοποίηση και δυστυχοποίηση της κοινωνίας είναι έργα των … χειρών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δήλωση του Ιερώνυμου εξοργίζει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας και αντί «του μάννα» δίνει «χολή» στον Πρωθυπουργό.

Η Εκκλησία της Ελλάδας, δεν έχει κανένα λόγο να προπαγανδίζει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, ούτε υπέρ ούτε κατά κανενός πολιτικού και κανενός κόμματος.

Εξάλλου τόσο οι θρησκευτικές όσο και οι πολιτικές πεποιθήσεις του Αρχιεπισκόπου και του Μητσοτάκη είναι … παράλληλες γραμμές και δεν συμπίπτουν πουθενά.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του μακαριστού Χριστόδουλου για τα «σημεία και τέρατα» του Προκαθημένου.

Ο Ιερώνυμος, που γεννήθηκε το 1938 στην Βοιωτία, που σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Θεολογία, που διορίστηκε ως καθηγητής φιλόλογος, που έγινε Διάκονος το 1967, που από το 1978-81 έγινε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, το 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας και το 2008 έγινε Αρχιεπίσκοπος, ως Ιερώνυμος Β’ έκανε πολύ μεγάλο λάθος, που δεν ξανάγινε από κανένα προκάτοχό του και δίχασε και αναστάτωσε τα πάντα.

Ομολογουμένως, έβλαψε την υστεροφημία του και απογοήτευε πολλούς Ιεράρχες και πιστούς.

Πάντως, επειδή διανύουμε μια μεγάλη και θεόπνευστη θρησκευτική περίοδο, ας ευχηθούμε για όλους τους Άρχοντες Θρησκευτικούς και Πολιτικούς να ισχύσει ο ψαλμός του Δαυίδ «το πνεύμα σου το αγαθόν οδήγησε με εις γην ευθέιαν».

Καλή Ανάσταση.