Από τη συμβολή της με τις οδούς Ζίννη και Φραντζή έως τη στροφή στη Διάκου, η λεωφόρος Συγγρού φιλοξενεί στις όχθες της τέσσερα καταστήματα ερωτικών ειδών, έτοιμα να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα φαντασιώσεων, επιθυμιών και αναγκών. Ο δρόμος που έχει συνδέσει επιπλέον το όνομά του με το αγοραίο σεξ αποτελεί ένα μικρό βασίλειο του ερωτισμού, όπως πολλά ακόμα που κρύβονται σε γωνιές της πόλης ή της χώρας και εντοπίζονται εύκολα στους διαδικτυακούς χάρτες. Στον αντίποδα, για την ψυχολογία του υποψήφιου πελάτη η χαρτογράφηση παραμένει πολύπλοκη.

«Η αλήθεια είναι πως τα sex toys αποτελούσαν ταμπού καθώς θεωρούνταν κοινωνικά ανήθικα. Ειδικότερα, έτειναν να πιστεύουν πως το άτομο που τα χρησιμοποιεί έχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ή είναι είναι προχωρημένο, χωρίς αναστολές», εξηγεί η κυρία Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος. Αν και τέτοιες φράσεις βρίσκουν σιγά-σιγά τη θέση τους στο χρονοντούλαπο, η κατανόηση των sex toys από τους περισσότερους δεν είναι απολύτως κεκτημένη. Οι ενοχές γι’ αυτά, συμπληρώνει η ειδικός, υπάρχουν και συντηρούνται από άλλες βαθύτερες, όπως «μήπως είναι κακό που αυτοϊκανοποιούμαι;», και προβληματισμό για τη γνώμη των άλλων: «Τι θα σκεφτούν αν με δουν να μπαίνω σε ένα sex shop; Μήπως ότι νιώθω μοναξιά και χρησιμοποιώ βοηθήματα;».

Ο χρόνος σμιλεύει τις χονδροειδείς αντιλήψεις. Ερευνες δείχνουν πως ζευγάρια και φίλοι μιλούν ολοένα περισσότερο για τα sex toys, η απόσταση από τα οποία δεν μειώνεται μόνο σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Η άμεση πρόσβαση σε αυτά όπως με τις online παραγγελίες εξασθενίζει το αίσθημα της ντροπής, σύμφωνα με την κυρία Κανελλοπούλου, η οποία επισημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να τα αντιμετωπίζει ως βοηθητικά εργαλεία και όχι υποκατάστατα της ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ δύο ατόμων.

Επαναφορά του δικαιώματος στην απόλαυση

Η αναφορά στα ερωτικά βοηθήματα δεν λείπει από τις θεραπευτικές συνεδρίες της κυρίας Κανελλοπούλου, όταν ζευγάρια ή άτομα θα μοιραστούν ανοιχτά πλέον τις φαντασιώσεις τους ώστε να τις κατανοήσουν και να δουλέψουν πάνω σε αυτές για μια καλύτερη σεξουαλική ζωή.

Ο όρος «ερωτικό βοήθημα» αντί για «ερωτικό παιχνίδι» ανταποκρίνεται πληρέστερα ίσως στον ρόλο που επιτελούν σεξουαλικά gadgets όπως οι δονητές, τους οποίους ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ταξινομεί ως θεραπευτικές συσκευές έναντι της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Dildo, κολπικοί διαστολείς, strap ons και δαχτυλίδια πέους είναι μερικές μόνο επιλογές που θα βοηθήσουν μεν στην εκπλήρωση μύχιων σεξουαλικών επιθυμιών, θα επιστρέψουν δε το δικαίωμα στην απόλαυση σε όσους και όσες το στερήθηκαν για διάφορους λόγους (π.χ. προβλήματα στυτικής λειτουργίας, κολπική ξηρότητα λόγω εμμηνόπαυσης κ.τ.λ.).

«Πρόκειται για τεχνολογικά θαύματα, ικανά όχι μόνο να αποστιγματίσουν την ευχαρίστηση, αλλά και να βοηθήσουν όλους, ιδίως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να αποκτήσουν πρόσβαση στη σεξουαλική αυτονομία», γράφει η Sara Youngblood Gregory, αρθρογράφος για θέματα σεξ και κουλτούρας και άτομο με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την ίδια, αλλά και με επιστημονικές μελέτες, άτομα με χρόνιο πόνο, κινητικές δυσκολίες, στην εμμηνόπαυση, μετά τη μάχη με τον καρκίνο, στην τρίτη ηλικία ή με στυτική δυσλειτουργία, μεταξύ άλλων, μπορούν μέσω των sex toys να έχουν πιο δίκαιη πρόσβαση σε επιθυμητές σεξουαλικές πρακτικές, πετυχαίνοντας ποιοτικότερη ζωή με περισσότερη χαρά και καλύτερη ψυχική υγεία.

Καλή αγορά, καλύτερη συντήρηση

Σε κατάσταση σύγχυσης μπορεί να βρεθεί ο υποψήφιος αγοραστής κάποιου ερωτικού βοηθήματος μπροστά στην πληθώρα προϊόντων κατασκευασμένων από ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο, σιλικόνη, άθραυστο γυαλί, σκληρό πλαστικό (ABS), ακρυλικό είτε ελαστομερή, σε διάφορα μεγέθη, με μηχανισμό δόνησης ή όχι κ.ο.κ. Επειτα, για την ιδανική αγορά θα συνεκτιμηθούν η αίσθηση αφής, η ικανοποίηση από τη χρήση, η αντοχή στον χρόνο, η ευκολία καθαρισμού και συντήρησης και, φυσικά, το κόστος.
Παρά τη γενναιότητα πολλών να εισέλθουν δυναμικά σε μια επιχείρηση ερωτικών ειδών, η συστολή θα τους εμποδίσει να ζητήσουν πληροφορίες ή καθοδήγηση από τον πωλητή. Ενα βοήθημα όμως από σκληρό υλικό πιθανώς να τραυματίσει τον άπειρο χρήστη και κάποιο από πορώδες να απαιτεί συγκεκριμένη μέθοδο καθαρισμού.
Ενα πλαίσιο για την ασφάλεια της κατασκευής και των υλικών διαμορφώνεται από αρμόδιες αρχές όπως ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων ISO (International Standardization Organization – ISO 3533:2021). Οδηγίες, εντούτοις, χρειάζεται και το καταναλωτικό κοινό, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sex Research» (2021) και έδειξε ότι μερίδα των χρηστών sex toys τα καθαρίζει πλημμελώς και δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας -όπως χρήση προφυλακτικού- κατά την κοινή χρήση με άλλα άτομα, αγνοώντας έτσι τον κίνδυνο μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Παιχνίδια εξ αποστάσεως

Τον έρωτα με τηλεπάθεια που πρότασσε το καλτ τραγούδι κατάφερε να κάνει πραγματικότητα η τεχνολογία, όχι με διαμεσολάβηση πνευμάτων, αλλά με τα teledildonics. Οι εξ αποστάσεως ελεγχόμενοι δονητές, κατά την ελληνική, αποτελούν συσκευές που εφαρμόζουν στα γεννητικά όργανα και συνδέονται με το smartphone του ενός ή και των δύο συντρόφων, επιτρέποντάς τους να επιδοθούν σε αχαλίνωτα ψηφιακά ερωτικά παιχνίδια ακόμη κι αν τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα.

«Τρίτο πρόσωπο» από σιλικόνη

Χαλάνε οι σχέσεις για τα sex toys; Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος. Το άτομο μπορεί να αισθανθεί ότι απειλείται από το ερωτικό βοήθημα σαν αυτό να αποτελεί το τρίτο πρόσωπο της σχέσης, ενώ παράλληλα φοβάται πως δεν μπορεί να προσφέρει την απόλυτη απόλαυση στον σύντροφό του. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να υπάρξει μείωση της ερωτικής αυτοπεποίθησης και της εγγύτητας ανάμεσα στο ζευγάρι.

ygeiamou.gr