Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η παιδική παχυσαρκία, η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, η ασφάλεια του παιδιού και η γνωστική του ανάπτυξη, αποτέλεσαν τα θέματα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας ΤΥΡΑΣ Α.Ε..
«O σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα, διαφέρει από εκείνον σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στο ότι εδώ τα περιστατικά συμβαίνουν εκτός τάξης, ενώ στο εξωτερικό παρατηρούνται και εντός», παρατήρησε η ψυχολόγος-λογοθεραπεύτρια Έφη Νικολοπούλου, μιλώντας σε ειδική ημερίδα στα Τρίκαλα.
Όπως ανέφερε η κ. Νικολοπούλου, μαθητές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν σχολικό εκφοβισμό, είναι εξαιρετικά όμορφα κορίτσια, αλλά και κορίτσια που θεωρούνται μη ελκυστικά, αγόρια με μη στερεότυπη αρσενική συμπεριφορά, καλοί μαθητές, παθητικά παιδιά που δεν αντιδρούν - και ο εκφοβισμός είναι πιο συνηθισμένος ανάμεσα σε μαθητές του ίδιου φύλου, απ'ότι σε άτομα του αντίθετου φύλου.
Η ομιλήτρια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοεκτίμηση των μαθητών, τονίζοντας σ' αυτό και την ευθύνη των γονέων. «Το παιδί θα δώσει τόση αξία στον εαυτό του, όση του έχει δώσει το περιβάλλον του και οι συμπεριφορές του θα εκφράζουν τον βαθμό της αυτοεκτίμησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος Mαρία Τουμπή, αναφέρθηκε στην παιδική παχυσαρκία, υποστηρίζοντας το μητρικό θηλασμό και προτρέποντας τους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά χαμηλά σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη.
Άλλο τόσο, η κ. Τουμπή επεσήμανε την ανάγκη να ενημερώνονται οι γονείς για τη σύνθεση των τροφίμων από τις ετικέτες τους, αψηφώντας τις παγίδες του μάρκετινγκ, καθώς και να δημιουργούν τις συνθήκες για την "ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην οικογενειακή ζωή, τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα".
Η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής Αλεξάνδρα Σολδάτου, ανέπτυξε το θέμα για τις σύγχρονες συστάσεις αναφορικά με την ασφάλεια του παιδιού, όπου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η «σωματική βλάβη χωρίς πρόθεση» δεν είναι «ατύχημα», και μπορεί να προβλεφθεί και να προληφθεί. Τα παιδιά, συμπλήρωσε, είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο γιατί οι ικανότητές τους είναι σε εξέλιξη, εξερευνούν αγνοώντας τις παγίδες και εξαρτώνται από τους μεγάλους.
Η Ελένη Τζαβέλα, αναπτυξιακή ψυχολόγος με θέμα την "προβληματική χρήση και εξάρτηση στο διαδίκτυο στην εφηβεία", μίλησε ανάμεσα σε άλλα για τους κινδύνους και επιβλαβείς επιδράσεις που εγκυμονεί η εξάρτηση αυτή, όπως παραμέληση σχολικών υποχρεώσεων, σωματικές ενοχλήσεις, έλλειψη ύπνου, αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αρνητικές διαδικτυακές εμπειρίες (εκφοβισμός, διασυρμός) και κατάχρηση.
Οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 12.00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Μαγειρεύοντας Υγιεινά για τα Παιδιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων, όπου 4 γνωστές food bloggers θα δώσουν ιδέες, λύσεις και υγιεινές συνταγές για το σπίτι και το σχολείο.
(*) Oι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα trikalaview.gr
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ