Τρία συν ένα θέματα για την ανάπτυξη στον Δήμο Τρικκαίων, έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στη σημερινή επίσκεψη του κ. Γιάννη Τσιρώνη στον νομό Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη. Εκεί, ο κ. Παπαστεργίου, στη σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς, παρέδωσε υπόμνημα προς τον υπουργό, αναπτύσσοντας προφορικά ένα τέταρτο θέμα. Το υπόμνημα αναφέρεται σε ζητήματα που έχουν ξανατεθεί στο υπουργείο ΠΕΚΑ και δη στη αρμοδιότητα του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
«1. ΖΟΕ Τρικάλων
Απαιτείται ενεργοποίηση των διαδικασιών για αναθεώρησή της, καθώς έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, αφού υπηρεσίες του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ δεν προωθούν τις σχετικές ρυθμίσεις. Η επίλυση του προβλήματος θα σημάνει τροποποίηση της ΖΟΕ και η πόλη των Τρικάλων θα απελευθερωθεί από τις δράσεις που την περιβάλλουν.
2. Τέλος κτηματογράφησης
Τα ιδιοκτησίας Δήμου Τρικκαίων ακίνητα και οικόπεδα, που ήδη έχουν κτηματογραφηθεί ανέρχονται σε περίπου 5.000. Με την επιβολή του τέλους κτηματογράφησης και στους ΟΤΑ, ένα τεράστιο ποσό δεν χρησιμοποιείται προς όφελος των πολιτών. Αυτή την περίοδο, ο Δήμος Τρικκαίων προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Η άμεση παρέμβασή σας υπέρ της Αυτοδιοοίησης, ώστε να μην καταβάλλονται τέλη κτηματογράφησης, σημαίνει παρέμβαση υπέρ των πολιτών.
3. Αναστολή απαγόρευσης δανεισμού για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
Βάσει της νομοθεσίας, δεν είναι δυνατή η εκ νέου δανειοληψία από υπερδανεισμένους Δήμους, για κανένα έργο. Όμως με τον τρόπο αυτόν, ο Δήμος Τρικκαίων δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσει πλήθος έργων εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη έχε προωθήσει ή διαθέτει για αυτά έτοιμες μελέτες. Αυτή η απαγόρευση, με τη σειρά της σημαίνει ότι, ούτε τα δάνεια αποπληρώνονται στην ώρα τους, ούτε επιτυγχάνεται ο στόχος «20-20-20» της Ε.Ε.
Η νομοθετική ρύθμιση και η άρση απαγόρευσης λήψης δανείων αποκλειστικά και μόνο για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στην ανακούφιση του Δήμου Τρικκαίων και στη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης».
Ασκληπιός και βιοποικιλότητα
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου έθεσε προφορικώς το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου Τρικκαίων για την αξιοποίηση της παράδοσης του Ασκληπιού. Ο πρώτος «γιατρός χωρίς σύνορα» άφησε ως παρακαταθήκη την ίαση με θεραπευτικά φυτά και βότανα. Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινά ένα πρόγραμμα ανάδειξης των φυτών και βοτάνων αυτών, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, επιτόπια ερευνητική δραστηριότητα από φοιτητές και τουριστική – εκπαιδευτική προβολή για γιατρούς και πολίτες. Όλα αυτά στο Δημαρχείο του τέως Δήμου Κόζιακα, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader+ με ποσό που ανέρεται στα 300.000 ευρώ περίπου. Ολόκληρη αυτή η δραστηριότητα που θέτει βάσεις για πολυεπίπεδη ουσιαστική ανάπτυξη, παρουσιάστηκε στον υπουργό, αφού το ζήτημα του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την κοινωνική δραστηριοποίηση και προοπτική για τους πολίτες.