Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η Κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακές μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών αναφέρει η τρικαλινή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί τι ίσχυε μέχρι σήμερα και σε ποια πεδία νομοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ότι αφορά την φορολόγηση των αγροτών, με τον νόμο 4172 του Ιουλίου του 2013, είχε τροποποιηθεί το πλαίσιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέποντας ότι «ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων». Με αυτή την διάταξη, η οποία θα ίσχυε για το οικονομικό έτος 2014, τα έσοδα από την αγροτική παραγωγή εντάσσονταν στην κατηγορία «επιχειρηματική δραστηριότητα», με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων :
- - την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1ο ευρώ.
- - την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% επί του συνολικού αγροτικού εισοδήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας αυτή την πολύ μεγάλη επιβάρυνση τροποποιεί άμεσα το πλαίσιο των προηγούμενων ρυθμίσεων. Η ισχύς των νέων διατάξεων θα αφορά τα εισοδήματα του 2014, ενώ για τα εισοδήματα του 2015 μελετάται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης προστασίας του έλληνα αγρότη. Σε αυτή την λογική :
- -θεσπίζεται άμεσα το αφορολόγητο για εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τις 12.000 ευρώ.
- -μειώνεται η προκαταβολή φόρου για όλους τους αγρότες από το 55% στο 22%.
Με αυτές τις ρυθμίσεις προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραγωγών ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο άμεσων φοροελαφρύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, μειώνεται δραστικά η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, μείωση η οποία μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το 50% του ποσού που θα έπρεπε να πληρωθεί χωρίς τις αλλαγές.
Παρά τις σαφείς αυτές ενέργειες της Κυβέρνησης ερωτηματικά γεννά το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων παραγόντων του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι κινδυνολογούν και παραπληροφορούν τους παραγωγούς. Προβληματικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι ίδιοι παράγοντες δεν παρουσιάζονταν εξίσου καταγγελτικοί την ώρα που ψηφίζονταν οι σχετικές επιβαρύνσεις το 2013.