Ένα καινοτόμο μηχανοκίνητο αυτοκινητάκι με «καύσιμο» τη… σκέψη, δημιούργησαν τρεις φοιτητές (ο ένας μάλιστα από την Κρήνη Τρικάλων), το οποίο ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους φίλους της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο που αντί να χρειάζεται το παραδοσιακό τηλεχειριστήριο κινείται με τη δύναμη του μυαλού σας!
Το NeMo (Neutral Motor) One σαν να είναι βγαλμένο μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που ολοκληρώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo.
Πριν από περίπου δύο μήνες, τρεις φίλοι, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, ο τρικαλινός Θανάσης Θεοχάρης, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Αστέρης Αραμπατζής δευτεροετής φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν και να δείξουν ότι εξαιρετικά απλό να εκμεταλλευτεί κάποιος το πιο φυσικό πράγμα για έναν άνθρωπο - τη σκέψη. Με περίπου 500 ευρώ, στήριξη από φίλους και συγγενείς, και μόλις πέντε (!) ημέρες εντατικής δουλειάς, η ιδέα τους έγινε πράξη.
Το ΝeMo 1 χρησιμοποιεί την τεχνολογία BCI (Brain-Computer Interface, Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή), που ουσιαστικά χρησιμοποιώντας συσκευή EEG (ΗΕΓ, Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα που συνεχώς εκπέμπονται, τα οποία μεταφράζονται σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι με το κατάλληλο κύκλωμα και προγραμματιστικό κώδικα, μπορεί ο χρήστης, έχοντας συγκεκριμένες σκέψεις, να περιστρέψει ένα ηλεκτρικό μοτεράκι, με συνέπεια να μετακινηθεί το αυτοκινητάκι.
Ήδη οι τρεις φοιτητές ψάχνουν κάποιου είδους στήριξη και χρηματοδότηση για να βγει στην αγορά.
Ένα από τα πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που έχουν όλες τις βάσεις για να διαπρέψουν στον τομέα τους...
Ο Αστέρης Αραμπατζής, ο Θανάσης Θεοχάρης και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος