του Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου- Μουσικού*
Μια καινούργια μόδα παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας εδώ και λίγες δεκαετίες, η γιόγκα. Είναι κλασική γυμναστική; Είναι πνευματική άσκηση; Από πού προέρχεται;
Όπως οι ορθόδοξοι μοναχοί κάνουν εδαφιαίες μετάνοιες μπροστά σε κάποια εικόνα, ώστε να συμμετέχει και το σώμα τους στην προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό», έτσι και οι Ινδουιστές μοναχοί στα βάθη της Ανατολής κάνουν γιογκικές ασκήσεις παράλληλα με τον διαλογισμό τους για να πετύχουν πιο γρήγορα την επαφή τους με τις «κρυμμένες θείες δυνάμεις».
Οι σπουδαιότεροι διδάσκαλοι της γιόγκα διακηρύττουν ότι, όποιος κάνει γιόγκα μόνο για να αποκτήσει ομορφιά και υγεία ας κάνει καλύτερα κολύμπι. Η γιόγκα είναι γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να εξελιχθούν πνευματικά.
Ορισμένοι χριστιανοί λένε: «εγώ πάτερ δεν κάνω ασκήσεις γιόγκα μαζί με διαλογισμό αλλά απλά το βλέπω σαν μια γυμναστική που παίρνει από πάνω μου το άγχος της ημέρας». Ή άλλος λέει εγω κάνω γιόγκα πιλάτες. Και ερωτώ: «Είναι δυνατόν από μια βρώμικη πηγή να αντλήσουμε καθαρό νερό;». Πολλές φορές παθαίνουμε δηλητηρίαση από νερό που φαίνεται καθαρό.
Αθλίατροι απέδειξαν πως οι γιογκικές στάσεις είναι αφύσικες για το ανθρώπινο σώμα. Είναι εμπνευσμένες από τα ζώα, όπως η στάση του κόκορα, η στάση της κόμπρας, η στάση της ακρίδας. Για να πετύχει κάποιος σωστά αυτές τις στάσεις χρειάζεται να ασκείται πολύ καιρό. Σιγά- σιγά επειδή οι κλειδώσεις του σώματος στρίβουν αφύσικα, χαλαρώνουν και τραυματίζονται. Έτσι μπορεί να έχουμε ρήξη συνδέσμων, ρήξη του μηνίσκου ή τραυματισμούς των τενόντων. Π.χ. η στάση του λωτού δημιουργεί πρόβλημα στα γόνατα.
Τα ίδια τα μυστικιστικά Ινδουιστικά κείμενα λένε, πως όποιος παραπονεθεί ή βαρυγκομήσει γι' αυτά τα προβλήματα που προκαλεί η γιόγκα, αυτός είναι ανάξιος να ασχολείται μαζί της.
Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στις πιέσεις που ασκούν οι γιογκικές στάσεις σε εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά, τα έντερα, οι πνεύμονες αλλά και οι ενδοκρινείς αδένες. Μπορεί π.χ. να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή της ορμόνης θυροξίνης που χύνεται μέσα στο αίμα και αλλάζει ολόκληρο το βασικό μεταβολισμό του σώματος.
Συχνά τα άτομα λόγω της εκχύσεως μεγαλύτερων ποσοστών ορμονών μέσα στο σώμα γίνονται υπερκινητικά, πράγμα που εκλαμβάνεται ως άντληση ενέργειας από ανώτερα συμπαντιακά κέντρα ή σε συνδυασμό και με τον διαλογισμό ο ασκούμενος στη γιόγκα βλέπει διάφορα «πνευματικά φώτα» ή βρίσκεται σε έκσταση, εκτός πραγματικότητας. Έλεγε ο άγιος Παΐσιος: «εμείς τέτοια φώτα δε θέλουμε να βλέπουμε. Αν πιέσεις τα μάτια σου βλέπεις φώτα, αν σηκωθείς απότομα βλέπεις αστράκια. Βρε παιδί μου αυτά είναι ανοησίες.»
Ο Απόστολος Παύλος μας λέγει πως ο διάβολος έχει την ικανότητα να μετασχηματίζεται σε φως, σε άγγελο ή και σε διάφορα ζώα.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας κι ας σκεφτούμε καλά αυτό που μας δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο π. Γεώργιος Μεταλληνός: «Εάν δίπλα σε ένα ποτάμι προσεύχεται ένας ορθόδοξος χριστιανός και ένας γιόγκι και κάποιος συνάνθρωπός τους πέσει στο ποτάμι και φωνάζει βοήθεια, τότε ο χριστιανός θα πέσει στο ποτάμι να τον σώσει ενώ ο γιόγκι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε άλλους κόσμους έχοντας χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».