Πολιτική θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για την οποία παλεύει η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενεργειακής πολιτικής και της ΔΕΗ. Αγαθά όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου και πρέπει να έχουν καθολικό χαρακτήρα για τους πολίτες. Την άποψη αυτή προφανώς δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που μέσα στις ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες τους είναι και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Όπως είδαμε σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος για την ενεργειακή πολιτική, κλείνει εμφανώς το μάτι στους δανειστές και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και υπόσχεταινα τους εκχωρήσει τη ΔΕΗ με όλα τα υπάρχοντά της, αν αναλάβει την εξουσία.Παρεμβαίνοντας στο παραπέντε της συμφωνίας με τους δανειστές και ενώ η κυβέρνηση έχει επιτύχει να παραμείνουν η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να εξαιρεθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες από την απελευθέρωση της αγοράς, ζητάει να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ, να εκχωρηθεί το 66% του ΑΔΜΗΕ και να παραχωρηθούν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, δηλαδή να επανέλθει το παλαιό σχέδιο του Σαμαρά για την εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ». Είναι μια γεύση από τα «τόσα κι άλλα τόσα» μέτρα που εξήγγειλε ότι θα πάρει η Νέα Δημοκρατία δια στόματος τουαντιπρόεδρουτης, του κ. Γεωργιάδη.
Ερωτήματα του παρελθόντος παραμένουν αναπάντητα. Γιατί η ΔΕΗ υπερχρεώθηκε με 5,5 δις ενώ τα χρήματα δεν επενδύθηκαν για τη μείωση του κόστους της επιχείρησης; Γιατί αγνοήθηκαν τα έργα ΑΠΕ και το μόνο που προχώρησε ήταν η κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επιζήμια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα 5, αξίας 2 δις; Ουδεμία απάντηση.
Η εγκληματική πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησηςστην ενέργεια και η απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της κουμπώνει πλήρως με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με απύθμενο θράσος, αφού το κόμμα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της ΔΕΗ, ζητά στους δανειστές να πιέσουν στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Δεν είναι  απίθανο στο μέλλον να θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε και τον αέρα που ανασαίνουμε.
Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια. Η πραγματική της αξία δεν αντανακλάται στη χρηματιστηριακή της αξία και οποιαδήποτε απόπειρα εκποίησης θα έχει χαρακτήρα ξεπουλήματος «όσο όσο», ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί. Είναι ένας δίκαιος αγώνας από μεριάς στης Κυβέρνησης και νομίζω η πλειοψηφία του ελληνικού λαού συμφωνεί με αυτή τη θέση.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α