Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ δεκατέσσερις μαθητές του τομέα Μηχανολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχαν σε σχέδιο εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «SMART BUILDINGS AND ENERGY MANAGEMENT SYSTEMS»από 4-19/2/2017με σκοπό την κατάρτιση των συμμετεχόντων στα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων και στις δυνατότητες που αυτά δίνουν στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στους στόχους του σχεδίου ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανόνες που αφορούν στην διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, η απόκτηση εξειδικευμένης εμπειρίας μέσω εκπαίδευσης με επισκέψεις σε έργα του είδους αυτού και η δημιουργία ενός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού οι οποίοι και θα ανταποκριθούν επιτυχώς στις νέες "προκλήσεις".
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε έναν συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης στην έδρα του οργανισμού υποδοχής και στοχευμένωνStudyVisits σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και σχολεία.


Ακόμη,  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ιστορικά σημεία και χώρους πολιτισμού της Βαρκελώνης αλλά και να απολαύσουν τον περίπατό τους στην παραλία και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές Καρανάσιος Λάμπρος, Καρδούλας Ελευθέριος, Καψάλης Λουκάς, Λιατίφης Δημήτριος, Λόζιος Γεώργιος, Λουλές Νικόλαος, Βακουφτσής Ιωάννης, Νατσιός Δημήτριος, Νατσιός Λάζαρος, Ρίζος Απόστολος, Σέσι Αντρέα, Τούφα Αρντίτ, Τσικάτος Χρήστος-Μάριος και Χήτος Χρυσόστομος.
Τους μαθητές συνόδευσανοι καθηγητές του τομέα Μηχανολογίας  του σχολείου Τρίγκας Ιωάννης, Βλαχογιάννης Γεώργιος, Νταράλας Παυσανίας και Μπουκουβάλας Χρήστος.