Ελπίζοντας σε κανονική προβολή, χωρίς… διακοπή ρεύματος, όπως συνέβη σε μεγάλο τμήμα των Τρικάλων στις 4 Μαΐου, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων προβάλει σε επανάληψη την ιταλική ταινία «Ο κακός ποιητής». Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, η ταινία του Gianluca Jodice έχει πολιτικό περιεχόμενο και θίγει το θέμα της αμφισβήτησης του φασισμού από τον ίδιο άνθρωπου που ενέπνευσε τον Μουσολίνι στο να δημιουργήσει το κόμμα του στην Ιταλία.

Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 στις 21:45, στο Μουσείο Τσιτσάνη, με ελεύθερη είσοδο.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Άνοιξη του 1936. Στον νεαρό ομοσπονδιακό Giovanni Comini ανατίθεται να επιβλέπει τον ποιητή και φιλόσοφο Gabriele D’ Annunzio που ήταν περιορισμένος στο Vittoriale, ένα αρχοντικό στις όχθες της Λίμνης Garda. Ο νεαρός στρατιώτης γοητεύεται από τον ποιητή και η αμφιβολία του για τον φασισμό μεγαλώνει.

Συγγραφέας, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, στρατιώτης και πατριώτης, ο Gabriele D’Annunzio ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Μουσολίνι στη διαδικασία οικοδόμησης του ιταλικού φασιστικού κόμματος. Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο ποιητής τελειώνει τη ζωή του στην εξορία, αποφασισμένος να πολεμήσει ενάντια στη φασιστική καταπίεση και να μην εγκαταλείψει την ελευθερία της σκέψης του. Παρόλο που ο D’Annunzio δέχεται τιμές και διορισμούς από τον Μουσολίνι, ο Ντούτσε τον φοβάται και στέλνει έναν νεαρό Ιταλό ομοσπονδιακό να προσέχει τον «κακό ποιητή». Ωστόσο, ο ποιητής, ακόμα κι αν είναι γέρος και κουρασμένος, δεν έχει χάσει τις σαγηνευτικές του ικανότητες. Θα γοητεύσουν τον νεαρό στρατιώτη σε σημείο να τον κάνουν να αμφισβητήσει τον εαυτό του και την πίστη του στον φασισμό;

Η ταινία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα το 2021 και συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ.

Info

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Gianluca Jodice
Παίζουν: Sergio Castellitto, Francesco Patane, Tommaso Rango…
Παραγωγή: Ιταλία-Γαλλία
Ετος: 2020
Διάρκεια: 106’