Παρά την πρόβλεψη του νόμου περί του ακατάσχετου των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του Daniel, εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία που είδαν την κρατική βοήθεια στους λογαριασμούς τους  να κατάσχεται από κάποια τραπεζικά ιδρύματα.

Πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς για την οποία οι καταγγελίες για παρακράτηση των χρημάτων της βοήθειας στη Θεσσαλία υπερβαίνουν τις εκατό.

Οι αντιδράσεις στην αγορά είναι έντονες, με διαμαρτυρίες προς τα επιμελητήρια, τους συνδέσμους επιχειρήσεων, και τα βουλευτικά γραφεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το ΠαΣοΚ, και συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος στη Θεσσαλία Λίτσα Λιακούλη, επρόκειτο να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις με σημερινά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι «το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ασυµψήφιστο των ενισχύσεων που έχουν λάβει επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της σχετικής δράσης του Εθνικού Προγράµµατος Ανάπτυξης 2021-2025 (πρόκειται ουσιαστικά για το κοµµάτι των εθνικών πόρων του Π∆Ε) προβλέπει νοµοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση. Επιπλέον, οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόµισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενηµερότητας για τη συµµετοχή στη δράση και την είσπραξη των προβλεπόµενων ενισχύσεων.

Μένει να υλοποιηθεί …

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr