Μαύρα σύννεφα συγκεντρώθηκαν όλη την εβδομάδα στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ οι βροχές που έπεσαν σκόρπισαν και «μαύρα» μαντάτα στους ήδη προβληματισμένους βαμβακοπαραγωγούς.

Κι αυτό γιατί, λόγω των καιρικών φαινομένων, η απώλεια παραγωγής, κυρίως σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, υπολογιζόταν στο 30%.

Μάλιστα, σε κάποια χωράφια που υπήρξαν διπλοσπορές και τριπλοσπορές –λόγω πλημμυρών– η παραγωγή εμφανίζεται υποβαθμισμένη και ποσοτικά, με αποτέλεσμα να μην μπει καν βαμβακοσυλλεκτική μηχανή, καθώς δεν συμφέρει.

Το φυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πτώση καρυδιών και οι πρόσφατες –και ίσως και επόμενες– βροχοπτώσεις θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα βαμβάκια είναι ελλιποβαρή, πέφτοντας τα καρύδια ή παρουσιάζοντας λιγότερη ίνα. Κι αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα προβληματισμού που διαμορφώνει η χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.

Ο πρώην προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, Μωχάμεντ Νταράουσε, προβλέπει φέτος μειωμένη παραγωγή βαμβακιού κατά 20% πανελλαδικά και 30% στη Θεσσαλία, λίγες μέρες πριν ανοίξει η εκκοκκιστική περίοδος.

ypaithros.gr