Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο τρικαλινός Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής" λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη "δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά".

Για το λόγο αυτό ο Η. Μόσιαλος τόνισε ότι "χρειάζονται μεγαλύτερες συμπράξεις δημόσιου -ιδιωτικού τομέα", αλλά και μία "σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο" με επενδύσεις σε παγκόσμια κέντρα που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις οικογένειες των μικροβίων. Ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα. Επίσης τόνισε ότι "Η λύση για την επόμενη πανδημία είναι οι συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα με την προϋπόθεση ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον".

sofokleousin.gr