Με τη φράση “Η μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία δεν ξεκουράζεται ποτέ”, ο εντεταλμένος σύμβουλος για ΑμεΑ του Δήμου Τρικκαίων, Βασίλης Τσιούτσιας, περιέγραψε επακριβώς τα συναισθήματα και την κατάσταση των μητέρων που ζουν δίπλα μας. Και τις οποίες τίμησε σε μια εξαιρετική εκδήλωση – αφιέρωμα ο Δήμος Τρικκαίων, με τη συγκίνηση και τη χαρά, τις δυσκολίες, τα συναισθήματα, τη φόρτιση, τον αγώνα, την προσπάθεια, να είναι όλα εκεί, παρόντα. Κάθε ένας και κάθε μία που βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στον αύλειο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, μαγεύτηκε και ταυτοχρόνως σύσφιγξε τις σχέσεις για να συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξης των παιδιών με αναπηρία, μέσω της αναγνώρισης του ρόλου των μητέρων.

Εξάλλου ο κ. Τσιούτσιας αναφέρθηκε επισταμένως στον καθημερινό αγώνα της μητέρας (“δεν έχει ωράριο, είναι φύλακας – άγγελος”, “είναι μητέρα, εκπαιδεύτρια, δασκάλα, τραυματιοφορέας, υπεύθυνη για τη φροντίδα και πολλά άλλα”, “ο καημός για το παιδί συνοδεύει το βλέμμα της μέσα στην ημέρα”). Και ανέφερε μια σημαντική έλλειψη για όλα αυτά: “χωρίς καμία εκπαίδευση από το κράτος”.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, καταχειροκροτήθηκαν οι εμπειρίες που κατέθεσαν οι μητέρες κ. Μαλαματένια Μπουραζάνη, Χριστίνα Χλωρού, Κάλυ Παπαδιά, με την κ. Χαρούλα Καργιώτη (Ειδική Παιδαγωγό στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων) να τονίζει σημεία για την εκπαίδευση, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε η κ. Ειρήνη Χαϊδή, ειδική παιδαγωγός, επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΕΦΕ DEMOKRITOS – NET MEDIA LAB.

Οι δράσεις

Στη διάρκεια και, κυρίως, μετά το πέρας των ομιλιών, δεκάδες παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν, μετείχαν σε πλήθος δημιουργικών δράσεων, που οργάνωσε – όπως και όλη την εκδήλωση – το τμήμα Φροντίδας Παιδικής Ηλικίας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων.

Τις ιδέες τους υλοποίησαν:

– Η εικαστικός κ. Ίρις Μπουρνάζου από το ΚΔΑΠ «Το Φρούριο», με μια εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Γραμμές και Χρώματα: Η σύνδεση της τέχνης». Σκοπός, το “να εξερευνήσουν τα παιδιά τη ζωγραφική με παιγνιώδη τρόπο, αλληλεπιδρώντας με τα ερεθίσματα που δίνονται, συνδέοντας τους ίδιους με χρωματιστές γραμμές συμπερίληψης και ομαδικότητας”.
– Η θεατρολόγος κ. Μαρία Μπλούτσου από το ΚΔΑΠ «Ομόνοια» με δράσεις βασισμένες στο αισθητηριακό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το “Αερόστατο” με την κ. Μαρία Ψύχου, ως ψυχαγωγικό παιχνίδι που εξασκεί όλο το σώμα ενδυναμώνει την ομάδα, τα “Υφάσματα και ομπρέλες”, ένα αισθητηριακό παιχνίδι που αποτελεί βασικό συστατικό της ανάπτυξης ενός παιδιού από την κ. Μαρία Μπλούτσου, η “Γωνία με μουσικά ερεθίσματα” από τον κ. Θάνο Φλίγκο, ως μία δημιουργική εκπαιδευτική προσέγγιση που σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική, ο “Τοίχος ευχής”, με δεκάδες ευχές στον τοίχο, από τις κ. Θάλεια Ντούβλη και Ελένη Τσιόμπα.
– Το προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων με παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας
– Τέσσερα παιδιά του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο» έπαιξαν μουσικά κομμάτια στην κιθάρα τους με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον μουσικό κ. Νίκο Πουλιανίτη
– Οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΜεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Α’ ΒΑΡΔΙΑ χόρεψαν βαλς μαζί με τα παιδιά και τους γονείς, υπό τους ήχους του “Λόγο στον λόγο”, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή
– Οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΜεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Β’ ΒΑΡΔΙΑ παρουσίασαν με τα παιδιά ένα μουσικοκινητικό δρώμενο.
– Η γυμνάστρια κ. Αχιλλίτσα Καλογρηά από το ΚΔΑΠ ΣΤΑΘΜΟΣ παρουσίασε μια χορογραφία zumba και ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα.
Υπήρξε, επίσης, μουσικό πρόγραμμα – αφιλοκερδής προσφορά από τους Μίλτο Κρανιά, Κάλυ Παπαδιά, Παναγιώτη Παπακώστα.
Στο τέλος, άπειρα μπαλόνια με ευχές που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, αφέθηκαν στον ουρανό των Τρικάλων, ως επιστέγασμα αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης.
Στη διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων μετείχαν όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΜεΑ “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” (και οι δύο βάρδιες) του Δήμου Τρικκαίων, όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί των τριών ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων “ΣΤΑΘΜΟΣ”, “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ΦΡΟΥΡΙΟ”, εκπαιδευτικοί από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.
Στον συντονισμό – παρουσίαση ήταν η κ. Χριστίνα Μητσιάδη, εκπαιδευτικός πληροφορικής στο ΚΔΑΠ “ΦΡΟΥΡΙΟ”.
Ευγενικοί χορηγοί ήταν, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, η εταιρία ΘΕΩΝΗ, το αρτοποιείο ΚΩΤΟΥΖΑΣ, τα Pappas Donuts, το αρτοποιείο ΤΖΑΝΗΣ στην Πύλη Τρικάλων.
Παρέστησαν ακόμη, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΙδικό Νηπιαγωγείο Τρικάλων, το ΕΕΕΕΚ, το ΕΝΕΓΥΛ, τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ “Με αγάπη” και “Αγία Αννα”, την ΠΟΦΕΚΟ Τρικάλων. Παραβρέθηκαν, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάσης Τσιάρας, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων Ζωή Παπαναστασίου, η διευθύντρια κ. Στ. Πελίγκου της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων και το προσωπικό της διεύθυνσης, πολίτες, γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς, φίλοι παιδιών με αναπηρία και περίσσεια αγάπη.