Σε πεδίο μάχης μεταξύ του ΑΠΘ και του δήμου Πύλης έχει εξελιχθεί το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, με τα δύο μέρη να προσπαθούν ανεπιτυχώς επί δύο χρόνια να έρθουν σε συμφωνία για τους όρους χρήσης του.

Σύμφωνα με νόμο και προεδρικό διάταγμα του 1934, το δημόσιο είχε παραχωρήσει στο πανεπιστήμιο το δικαίωμα νομής και χρήσης του δάσους Περτουλίου για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Το ΑΠΘ είχε προβεί στην παραχώρηση χρήσης περίπου 48 στρεμμάτων της δασικής έκτασης στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου με τη συμφωνία απόδοσης ενός μικρού μέρους των εσόδων από τη λειτουργία του. Από το 2022, οπότε και έληξε η σύμβαση παραχώρησης, ΑΠΘ και δήμος Πύλης δεν έχουν καταφέρει να συνάψουν μια εκ νέου συμφωνία, με αποτέλεσμα το χιονοδρομικό κέντρο, που υπέστη ζημιές και εξαιτίας της κακοκαιρίας Ντάνιελ, να παραμένει κλειστό και αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», βασικό εμπόδιο στη σύναψη σύμβασης ήταν η διαφωνία των δύο μερών ως προς τη χρονική διάρκεια της νέας σύμβασης με το ΑΠΘ να προτείνει τα 15 και τον δήμο Πύλης τα 50 χρόνια. Το ζήτημα δεν κατάφερε να λυθεί ούτε έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύσκεψη που έγινε παρουσία των ενδιαφερομένων πλευρών καθώς και του υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και βουλευτών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, υπογράμμισε πως η συμφωνία που έγινε στη σύσκεψη ήταν να παραχωρηθεί στον δήμο και η νομή και η χρήση του χιονοδρομικού κέντρου για 35 χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Μαράβας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις στο χιονοδρομικό κέντρο που φτάνουν τα 8 εκ. ευρώ για έργα, όπως η κατασκευή των λιφτ, το σαλέ και των απαραίτητων μηχανημάτων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς, αντέκρουσε τα λεγόμενα του δημάρχου και απάντησε μέσω επιστολής λέγοντας πως δεν ετέθη ποτέ ζήτημα παραχώρησης της νομής, αλλά μόνο της χρήσης και μάλιστα με αντισταθμιστικά οφέλη. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν πως δεν συμφωνήθηκε παραχώρηση νομής κατά τη σύσκεψη αλλά έγινε δεκτό πως θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα βοηθήσει στην επίλυση των διαφωνιών με σκοπό τη σύναψη σύμβασης με κοινά αποδεκτούς όρους και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα να έχουν συμφωνηθεί αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση χρήσης της έκτασης στην οποία βρίσκεται το χιονοδρομικό, με την αιτιολογία πως το ΑΠΘ καλείται να χειριστεί την περιοχή αυτή για εκπαιδευτικούς και όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς και δική του κερδοφορία.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι δηλώνουν ήδη δυσαρεστημένοι που ο πρύτανης δεν έχει φέρει το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δεν έχει διευκρινίσει ποια θα είναι τα οφέλη της παραχώρησης χρήσης στον δήμο Πύλης, στα οποία αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε την Παρασκευή.

«Θα είναι προφανές άδικο να δοθεί η εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου στον δήμο Πύλης χωρίς να πάρει τίποτα το πανεπιστήμιο, αλλά είναι και απολύτως παράλογο να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση με ένα χιονοδρομικό κέντρο κλειστό με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα τόσο για την Περιφέρεια όσο και για το πανεπιστήμιο», σημείωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο δήμος δεν απέδωσε ποτέ στο ΑΠΘ το μέρος των εσόδων του χιονοδρομικού κέντρου που είχε συμφωνηθεί στους όρους της πρώτης σύμβασης που έληξε. Το αντεπιχείρημα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο επιχείρημα αυτό είναι πως δήμος και περιφέρεια επένδυσαν χρηματικά ποσά για την υλοποίηση υποδομών, όπως δρόμοι, στη δασική περιοχή.

Πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης σημείωσαν πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διαθέσει περίπου 1,5 εκ. ευρώ για την επισκευή του δασικού χωριού στο Περτούλι, στο οποίο διαμένουν οι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας κατά τη θερινή τους πρακτική, και το οποίο επλήγη σημαντικά από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Το δασικό χωριό θα παραμείνει φέτος κλειστό για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που υπέστη.

Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε μιλώντας στην «Καθημερινή» πως το κονδύλιο αυτό δεν μπορεί να θεωρείται μέρος των αντισταθμιστικών οφελημάτων που θα πρέπει να λάβει το ΑΠΘ για την παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου. Την ίδια γνώμη εξέφρασε και ο Στρατός Στυλιανίδης, πρώην αντιπρύτανης Ερευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, που σε δημόσια τοποθέτηση του διερωτήθηκε ποιος φορέας εκπόνησε τη μελέτη για την αξιολόγηση της προτεινόμενης συμφωνίας και σε ποια συμπεράσματα βασίστηκε η λήψη της σχετικής απόφασης από τις πρυτανικές αρχές;

Πηγές αναφέρουν πως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι δύο δημόσιοι φορείς αντιμετωπίζουν ιδιοκτησιακά την περιουσία του δημοσίου, χωρίς να σκέφτονται από κοινού το δημόσιο συμφέρον.

trikalaenimerosi.gr (από το ρεπορτάζ της Αλεξίας Καλαϊτζή στην Καθημερινή)