Η χοληδόχος κύστη, είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που αποθηκεύει τη χολή, το υγρό που παράγεται στο πάγκρεας και βοηθάει στην διάσπαση και πέψη των τροφών. Τα υλικά που απαρτίζουν το υγρό της χολής ωστόσο, αν είναι σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα ή ποσοστό, μπορεί να προκαλέσουν μικρή ή πιο μεγάλη πέτρα στη χολή, η συσσώρευση ή συχνή εμφάνιση των οποίων προκαλεί μία πάθηση γνωστή ως χολολιθίαση και για την αντιμετώπισή της, μπορεί να απαιτηθεί λαπαροσκοπκή χολοκυστεκτομή, δηλαδή εγχείρηση για αφαίρεση χολής λαπαροσκοπικά.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ο πολύποδας στη χολή, δηλαδή καλοήθεις και κακοήθεις πολύποδες στη χοληδόχο κύστη, που η θεραπεία τους εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο τους.

Ο γενικός χειρουργός και χειρουργός θυρεοειδούς, δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης, με υψηλή εξειδίκευση στην αντιμετώπιση παθήσεων της χολής, από χολολιθίαση και πολύποδες, μέχρι ολοκληρωτική αφαίρεση χολής

Χολόλιθοι

Οι πέτρες στη χολή προκαλούνται όταν το υγρό που συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται κατά την πέψη. Το υγρό αυτό αποτελείται από χοληστερόλη και χολερυθρίνη και όταν οι ποσότητες αυτών των ουσιών υπερβαίνουν το φυσιολογικό, τότε παρουσιάζουν μερική στερεοποίηση, δημιουργώντας μικρές ή πιο μεγάλες πετρούλες, «χολόλιθους», που μπορούν να τραυματίσουν ή και να φράξουν τους χοληδόχους πόρους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και στη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού.

Πολύποδες

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι αναπτύξεις που εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση της χοληδόχου κύστης. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα, ενώ μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή, υπερβολικές εναποθέσεις χοληστερόλης ή μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη. Από τους πολύποδες στη χοληδόχο κύστη, μόνο το 5% μπορεί να είναι κακοήθεις, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο, αλλά και το μέγεθός τους.

Θεραπεία

Για την περίπτωση που οι χολόλιθοι συσσωρεύονται υπερβολικά, αλλά και σε καταστάσεις που ένας πολύποδας στη χολή είναι κακοήθεια, τότε προτείνεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, δηλαδή αφαίρεση χολής με μία εγχείρηση που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, μειώνοντας στο ελάχιστο τις τομές που διενεργούνται, αλλά και την περίοδο ανάρρωσης μετεγχειρητικά. Η επέμβαση που πραγματοποιείται για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, είναι η πλέον ενδεδειγμένη υπερσύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στη χολή.

Ο γενικός χειρουργός και χειρουργός θυρεοειδούς δρ. Δημήτριος Γιάλβαλης, διαθέτει μεγάλη γνώση και εμπειρία στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ώστε να φέρει εις πέρας τη διαδικασία και να σας κατευθύνει προς την κατάλληλη θεραπευτική οδό σε κάθε περίπτωση.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού δρ. Δημήτριου Γιάλβαλη (https://gialvalis.gr/) και μάθετε περισσότερα για την χολολιθίαση, τους πολύποδες στη χοληδόχο κύστη και την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.