Η ατμόσφαιρα της κεντρικής και της δυτικής Ελλάδας είναι αυτήν τη στιγμή περισσότερο επιβαρυμένη, εξαιτίας της τεράστιας φωτιάς που κατακαίει για πέμπτη μέρα το νότιο Έβρο, πολύ περισσότερο από την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, οι τιμές των σωματιδίων είναι σε κάποιες περιοχές ακόμα και 7-9 φορές υψηλότερες από το φυσιολογικό όριο.
Αυτό τόνισε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη φορά των ανέμων αλλά και στη γεωμορφολογία της κάθε περιοχής.
Όπως λέει, όσο απομακρύνεται από τις εστίες της φωτιάς το νέφος των σωματιδίων, πέφτει σε χαμηλότερα ύψη στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση για τους κατοίκους. Επίσης, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές που υπάρχουν βουνά, όπως στα Τρίκαλα και στα Γιάννενα, αφού αυτά συγκεντρώνουν και κρατούν το νέφος.
«Είναι δεδομένο ότι στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και άλλες πόλεις ο ουρανός μοιάζει συννεφιασμένος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Έβρο. Είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό, παρά τη μεγάλη απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, αφού φέρνει το νέφος ο αέρας.
Αυτήν τη στιγμή η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο επιβαρυμένη στην κεντρική και τη δυτική Ελλάδα, απ’ ό,τι στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καβάλα ή τη Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει, διότι σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς το νέφος πέφτει σε χαμηλότερα ύψη», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Να παραμείνουν σπίτι με μάσκα οι ευπαθείς ομάδες
Ο ίδιος σημειώνει ότι αναφορικά με την υγεία των κατοίκων, αν το νέφος των σωματιδίων κρατήσει για 1-2 μέρες, τότε δεν υπάρχει κάποια ανησυχία. Θα αρχίσουμε να ανησυχούμε, αν περάσουν πέντε ημέρες και οι τιμές των σωματιδίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαρηγιάννης συνιστά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ταλαιπωρούνται από άσθμα, πνευμονοπάθειες κτλ.), να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας, όπως να παραμείνουν στο σπίτι τους και να φορούν μάσκα.
Οι τιμές των σωματιδίων
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, σήμερα μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές, εξαιτίας των πυρκαγιών στον Έβρο, είναι αυτή των Τρικάλων, με τις τιμές των σωματιδίων να βρίσκονται στα 170 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι η φυσιολογική τιμή βρίσκεται στα 20 μικρογραμμάρια/κ.μ.
Στα Γιάννενα η τιμή των σωματιδίων βρίσκεται στα 130 μικρογραμμάρια/κ.μ., στη Λάρισα στα 72, στην Κατερίνη στα 57 και στη Θεσσαλονίκη στα 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η τιμή των σωματιδίων δεν ξεπερνάει τα 30 μικρογραμμάρια/κ.μ., ωστόσο, πριν περίπου δύο μέρες έφτασε στα 750 μικρογραμμάρια/κ.μ.
«Αυτό το νέφος της κάπνας περιμένουμε να διαλυθεί μετά από 2-3 μέρες από τη στιγμή που θα σβήσει η φωτιά. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταση και την κίνηση του αέρα. Δεν είναι παράλογο ότι στα Τρίκαλα είναι πολύ υψηλή η τιμή του νέφους των σωματιδίων. Η περιοχή βρίσκεται σε κοιλάδα, που έχει το δικό της μικροκλίμα και έχει γύρω βουνά.
Τα βουνά κρατούν το νέφος και άρα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Το ίδιο συμβαίνει και στα Γιάννενα. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τη γεωμορφολογία της κάθε περιοχής, πριν αποφασίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
ethnos.gr (Ρωμανός Κοντογιαννίδης)