Σε ανακοίνωσή της η Φυλική Αταξία Τρικάλων, αναφέρει τα εξής:
"Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νέου οικογενειακού δικαίου οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του, ιδίως ελλείψει υποστηρικτικών δομών, ειδικών που να πλαισιώνουν το δικαστήριο και οικογενειακών δικαστηρίων, είναι πλέον ορατές. Ήδη πολύ πριν την ψήφισή του νομικοί, οργανώσεις, φεμινιστικές συλλογικότητες και απλοί πολίτες καταδείκνυαν με ισχυρά επιχειρήματα τα δυσλειτουργικά και κυρίως μεροληπτικά σημεία του, εστιάζοντας στο ότι ο νόμος είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος και παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών. Ένας νόμος που φαίνεται να αδιαφορεί για τα κρούσματα έμφυλης βίας, υπογραμμίζοντας και υπενθυμίζοντας την δύναμη της πατριαρχίας στην ελληνική κοινωνία. Αρμόδιοι φορείς των Ηνωμένων Εθνών (Επιτροπή CEDAW) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (GREVIO) έθεσαν υπόψη της κυβέρνησης και της βουλής τις συνέπειες των οριζόντιων διατάξεων του νέου νόμου για τις γυναίκες και τα παιδιά ιδίως στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς αποτέλεσμα.
O συγκεκριμένος νόμος και κατά την εφαρμογή του, συνιστά μία από τις πολλαπλές μορφές κατάλυσης κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών. Ελλείψει ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων τα αποτελέσματά του διαφαίνονται μέσα από προσωπικές ιστορίες. Μία από αυτές, θεωρώντας την ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική των όσων προαναφέραμε, εκθέτουμε παρακάτω:
Μια αδιανόητη ιστορία κακής δικαστικής εκτίμησης και παντελούς έλλειψης αξιολόγησης των αναγκών και των συμφερόντων των τέκνων αλλά και της καταλληλότητας των γονέων συντελείται το τελευταίο διάστημα στα Τρίκαλα με την αρωγή του νέου νόμου περί συνεπιμέλειας εις βάρος μητέρας μονογονεϊκής οικογένειας που, όπως έχει καταγγείλει κι ενόσω εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες, είναι επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας.
Η μητέρα, που είχε με συναινετική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών, κατάφερε να βρει εργασία σε άλλη πόλη και επεδίωξε να φύγει από την πόλη των Τρικάλων λόγω φόβου μα και λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της, ιδίως όταν κατά παραβίαση των υποχρεώσεων του έτερου γονέα, παρέμεινε μόνη να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών της, χωρίς οικογενειακό και υποστηρικτικό πλαίσιο.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της να αλλάξει ο τόπος κατοικίας των τέκνων της. Το αίτημα της μητέρας να πλαισιωθούν τα παιδιά από ειδικούς κατά την εκτίμηση της γνώμης τους από το δικαστήριο απορρίφθηκε και εν τέλει τα παιδιά έτυχαν ακρόασης από κοινού από τη δικαστή διάρκειας μόλις 10 λεπτών. Το δικαστήριο επέβαλε συνεπιμέλεια, χωρίς να προσδιορίσει πώς θα κατανεμηθεί χρονικώς η κατανομή της άσκησης της επιμέλειας των παιδιών μεταξύ των γονέων. Το δικαστήριο αδιαφορώντας για την ενδοοικογενειακή βία που έχει καταγγείλει η μητέρα και, ως εκ τούτου, και για την έκθεση των παιδιών σε αυτήν, έδωσε την χρήση της οικογενειακής στέγης στον πατέρα, με τον οποίο διέταξε να διαμείνουν τα παιδιά έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Η κοινωνία οφείλει να στηλιτεύει την παντελή έλλειψη διαδικαστικών εγγυήσεων και την πλήρη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των παιδιών κατά τη δικαστική διαδικασία για την λήψη αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή τους. Οφείλει να στέκεται δίπλα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας όταν τα παιδιά τους χρησιμοποιούνται από τον έτερο γονέα ως μοχλοί πίεσης και ελέγχου τους. Η κοινωνία δεν ανέχεται τις πολλαπλές, δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, τον ποικιλόμορφο αποκλεισμό των γυναικών από την εργασία και την επαγγελματική ανέλιξη λόγω μητρότητας, τη συστηματική άρνηση των κρατικών αρχών να αξιολογούν ορθά καταγγελίες περί ενδοοικογενειακής βίας και την αδυναμία τους να παράσχουν αποτελεσματική προστασία στα θύματα.
Για αυτήν την γυναίκα-μητέρα και για όλες τις γυναίκες που παλεύουν για να ξεφύγουν από τους κακοποιητές τους και να προστατεύσουν τα παιδιά τους έχοντας απέναντί τους ένα πατριαρχικό σύστημα και μια πολιτεία, που όχι απλά δεν τις προστατεύει, αλλά τις πολεμάει αδυσώπητα μέχρι να γίνουν άλλος ένας αριθμός στη λίστα των γυναικοκτονιών, άλλο ένα ποσοστό στις στατιστικές της ενδοοικογενειακής βίας
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΚΑΙΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 10:00 Π.Μ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ,
ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΜΗΤΕΡΑ, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ,
ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ
ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!".
Φυλική Αταξία: Ψήφισμα αλληλεγγύης και υποστήριξης σε γυναίκα - μητέρα στα Τρίκαλα
Τρίκαλα | 04 Οκτ 2022, 15:16
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.