Με το ποσό των 170.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Γόμφων στα Τρίκαλα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Πρόκειται για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο εντάχθηκε το έργο και η προγραμματική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ.Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Η συνέχιση των ανασκαφών με την ανάδειξη των Αρχαιοτήτων ως και την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη των Γόμφων κυρίως στο Βόρειο Νεκροταφείο αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου Πύλης, που βρίσκει ανταπόκριση μετά την συνεργασία και τις ενέργειες με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά. 

Στην όλη προσπάθεια για την ανάδειξη των Αρχαιοτήτων ο Δήμος Πύλης θα είναι αρωγός και θα συμμετέχει ενεργά και οικονομικά προς όφελος της περιοχής του Δήμου Πύλης, του Νομού Τρικάλων και όλης της Ελλάδας.

Γόμφοι, (αγρός Καραλή) αρχιτεκτονικά λείψανα

Η Αρχαία πόλη των Γόμφων μαζί με την Αρχαία Τρίκκη, την Πέλινα και την Μητρόπολη αποτελούσαν την τετράδα της Εστιαιώτιδας.

Το 1964 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού Αρχαιολογικός χώρος των Γόμφων, ενώ για χρόνια πριν αποτελούσε έρμαιο των αρχαιοκάπηλων. 

Οι ανασκαφές από τον κ.Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη στην Αρχαία Πόλη (Επισκοπή) έφεραν στο φως πολλά αρχαία ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, ενώ από τις ανασκαφές του 2000 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας αποκαλύφθηκαν πολλά αξιόλογα ευρήματα κυρίως χρυσά νομίσματα, ιατρικά εργαλεία και το δεύτερο στον κόσμο Σκυλάκι (σφυρήλατο) τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Ανάμεσα σε αυτά η πολύ σημαντική μαρμάρινη λάρνακα "νεοαττικού" τύπου με παράσταση "αρπαγής Κόρης" στην εμπρόσθια κύρια πλευρά. Στην πίσω όψη παριστάνεται αετός από τα φτερά του οποίου εκφύονται φυτικοί πλοχμοί που απολήγουν στις γωνίες σε κεφαλές βοών. Τις στενές πλευρές κοσμούν λεοντοκεφαλές και φυτικοί πλοχμοί.

Γόμφοι, άποψη του αρχαιολογικού χώρου

ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΟΜΦΟΙ

Οι αρχαίοι Γόμφοι βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στη θέση «Επισκοπή» Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας και εν μέρει σε κοινοτικές εκτάσεις του Παλαιομονάστηρου και σημερινών Γόμφων του Νομού Τρικάλων. Μαζί με την Τρίκκη, την Πέλιννα και τη Μητρόπολη αποτελούσαν την «τετράδα Εστιαιώτιδα». Η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από συνοικισμό κωμών σε "θεατροειδή" χώρο ενός μακρόστενου υψώματος που σήμερα ορίζει τα όρια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Έλεγχε τις δύο εισόδους από τη θεσσαλική πεδιάδα προς την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) και την χώρα των Αθαμάνων. Ο Πάμισος ποταμός φαίνεται πως όριζε την αρχαία πόλη στα ΝΑ.

Ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας, ενίσχυσε το κτίσιμο της νέας πόλης. Έκοψε νομίσματα με την επιγραφή "Φιλιπποπολιτών" και για μικρό χρονικό διάστημα η πόλη έφερε το όνομα "Φίλιπποι ή Φιλιππόπολις". Μετά το 330 π.Χ. η πόλη εμφανίζεται με το παλιό της όνομα Γόμφοι. Οι Γόμφοι έκοψαν δικά τους νομίσματα, τα οποία έφεραν τις επιγραφές ΓΟΜΦΕΩΝ ή ΓΟΜΦΙΤΟΥΝ στη θεσσαλική διάλεκτο. Στις παραστάσεις διακρίνεται ο Ζευς - Παλάμνιος ή Ακραίος. Στους αρχαίους Γόμφους λάτρευαν και τον Διόνυσο Κάρπιο, που υποδήλωνε την καλλιέργεια της αμπέλου.

Γόμφοι, (αγρός Καραλή) αρχιτεκτονικά λείψανα

Επειδή οι αρχαίοι Γόμφοι έλεγχαν την διάβαση προς την Αθαμανία και την Ήπειρο, αρκετές φορές υπέστησαν πολιορκίες και καταστροφές. Έτσι το 198 π.Χ. κατέλαβε την πόλη ο Αμύνανδρος, βασιλιάς των Αθαμάνων, με τη βοήθεια των Ρωμαίων, στη συνέχεια ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας, το 191 - 185 π.Χ. και αργότερα, το 48 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας στον εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο.

Από τις φιλολογικές πηγές και τα ανασκαφικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι η πόλη των Γόμφων υπήρχε τον 6ο μ. Χ. αι., οπότε ανακαινίστηκε το τείχος της από τον Ιουστινιανό.

Ήδη από τη δεκαετία του 1960 είχε ερευνηθεί τμήμα του τείχους από τους Δ.Ρ. Θεοχάρη και Αγγ. Λιάγκουρα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην περιοχή των αρχαίων Γόμφων, έχει διενεργηθεί μεγάλος αριθμός σωστικών ανασκαφών, είτε λόγω της καλλιέργειας των αγρών, είτε με αφορμή την κατασκευή δημοσίων έργων, είτε εξαιτίας αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκε η εξωτερική παρειά του τείχους, αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου, τμήμα μεγάλης οικίας των ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και τάφοι του νότιου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης.

trikalaenimerosi.gr, με πληροφορίες από odysseus.culture.gr