Η οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα αλλά και ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ είναι από τα κρισιμότερα και δυσκολότερα στοιχήματα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας, αφού μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η κοινωνία ζητάει από την κυβέρνηση ασφαλείς σιδηροδρόμους.
Τη Δευτέρα, 28 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κ. Κυρανάκης, ο οποίος και έχει επιφορτιστεί τη συγκεκριμένη ευθύνη, θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ, το οποίο, όπως έχει προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη, θα στηρίζεται στο μοντέλο που υιοθετήθηκε και για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.
Μέχρι το 2027 ο νέος σιδηρόδρομος
Με δεδομένο ότι εκτός απροόπτου, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι πριν την προκήρυξη τους θα έχει παραδοθεί πλήρως λειτουργική και ασφαλής στους πολίτες, η νέα γραμμή από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, με καινούργια, ταχύτατα τρένα.
Το σχέδιο, ωστόσο, είναι πολυδάπανο και πολυεπίπεδο και θα υλοποιηθεί σε στάδια. Από τα πιο δύσκολα και ταυτοχρόνως κρίσιμα στοιχήματα, είναι η αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ντάνιελ. Από τη θεομηνία επηρεάστηκαν περίπου 100 χλμ. του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, εκτείνεται σε κάτι λιγότερο από 490 χλμ. Το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, ωστόσο, το οποίο είναι αναγκαίο προκειμένου οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί μόνο στα 387 εξ αυτών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τα τέλη του χρόνου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και υποβληθεί τουλάχιστον οι μελέτες των έργων αποκατάστασης. Από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός έθεσε προ ημερών ως προτεραιότητα τον τρόπο µε τον οποίο ο ΟΣΕ θα κάνει την υποστήριξη και τη συντήρηση των, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της διακρατικής συμφωνίας με σημαντικό ξένο οργανισμό, με μεγάλη εμπειρία, που για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αναλάβει μέσω μιας τέτοιας συμφωνίας, να υποστηρίξει τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.
Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην οργανωτική μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να έχει τελειώσει ως τα τέλη του χρόνου. Το σχέδιο περιλαμβάνει τόσο την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου, όσο και του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα αλλά μια σύμβαση απόδοσης μεταξύ των σιδηροδρόμων και του ελληνικού Δημοσίου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο οργανισμός «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος» θα είναι πλέον η εταιρεία-ομπρέλα που θα περιλαμβάνει τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και τη ΓΑΙΟΣΕ.
Εως τα τέλη της χρονιάς, εξάλλου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ.
Τι συμβαίνει με τη Hellenic Train
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Hellenic Train, η οποία ανήκει στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη στείλει το μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Hellenic Train και πως απαιτείται να ενισχύσει τη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης με τουλάχιστον δύο νέα, σύγχρονα τρένα εως το 2027. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ζήτημα να φτάσει σε επίπεδο κορυφής και να συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και της Ιταλίδας Τζ. Μελόνι.
Ελλη Τριανταφύλλου (ieidiseis.gr)