Την πρώτη θέση σε πανελλήνιο εφηβικό διαγωνισμό θεάτρου πήρε επάξια το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων. Επρόκειτο για τον διαγωνισμό «Acting for children’s rights /Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο», στον οποίο το έργο της συγγραφικής ομάδας μαθητών/τριων του σχολείου με τίτλο «Δικαίωμα στη ζωή!» κατέλαβε την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, το θεατρικό έργο ξεχώρισε και συμπεριελήφθη από ειδική Επιτροπή του διαγωνισμού, στα πέντε καλύτερα σενάρια ανάμεσα σε 106 συμμετοχές από όλη τη χώρα. Στο τελικό στάδιο, η ψηφοφορία του κοινού ήταν αυτή που καθόρισε το οριστικό αποτέλεσμα, καθώς αναγνωρίστηκε η αξία και η σημασία του έργου. Πλέον, απομένει να παρουσιαστεί ως θεατρική παράσταση από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο σε θεατρικό Φεστιβάλ, που θα διοργανώσει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού το φθινόπωρο του 2023.
Και αυτή είναι μεγάλη ανταμοιβή για την προσπάθεια των μαθητών μας.
Γιατί, η όλη διαδικασία αποτέλεσε την αφορμή/ευκαιρία -στο πλαίσιο του σχολείου και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία- να εργαστούν ομαδικά, να εκφράσουν σκέψεις, να δώσουν πνοή σε ιδέες, να συντονίσουν δράσεις και να παραγάγουν συγγραφικό έργο. Αυτό το έργο θα το δουν τελικά να ζωντανεύει μπροστά σε κοινό, από επαγγελματίες ηθοποιούς.
Το μεγαλύτερο, όμως, κέρδος ήταν ότι η συγγραφή τους έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στη σημασία των δικαιωμάτων τους και να περάσουν ηχηρά το βασικό μήνυμα ότι όλοι αξίζουν «το δικαίωμα στη ζωή χωρίς διακρίσεις… γιατί το διαφορετικό, το φτιαγμένο αλλιώς κι ακόμη αυτό που μοιάζει ξένο -μόνο- ισορροπία μπορεί να φέρει και να αντισταθεί σε κάθε ανόητη προσκόλληση…».
Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας αξιοποίησαν καλλιτεχνικά τη μεγάλη διάρκεια του διαγωνισμού (κοντά τέσσερις μήνες) και το αβέβαιο του αποτελέσματος.
Ανυπομονώντας να εκτονώσουν ξανά την δημιουργικότητά τους, προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα· μετουσίωσαν οι ίδιοι το σενάριο τους σε θεατρική παράσταση και το παρουσίασαν σε σχολικές εκδηλώσεις. Οι ίδιοι/ες σε ρόλο σκηνοθέτη δημιούργησαν θεατρική ομάδα με μαθητές και μαθήτριες μικρότερων τάξεων και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, σκηνοθέτησαν, έπαιξαν και τελικά βιντεοσκόπησαν το έργο τους (δείτε http://bit.ly/3pINMSd ).
Σ’ αυτό σημείο ταιριάζει να θυμηθούμε τον σεφερικό στίχο «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας»… και τα έργα μας επίσης. Γιατί, αν δεν υπήρχαν ανήσυχοι και δημιουργικοί μαθητές, πρόθυμοι και χωρίς αγκυλώσεις εκπαιδευτικοί και, κυρίως, ένα κοινό υποστηρικτικό και ανοιχτό στο κάλεσμα να δουν, να κρίνουν και να ψηφίσουν τη θεατρική δημιουργία του σχολείου μας, θα χάναμε μια σημαντική ευκαιρία εκδήλωσης εξωστρέφειας κι επικοινωνίας μαζί τους, μαζί σας και μεταξύ μας.
Ο απελθών Διευθυντής, Αριστείδης Μυλωνάς, ο νέος Διευθυντής Θανάσης Βράντζας και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν ολόψυχα: