Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα άσκησης για πρώτη φορά σε Δομή Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία βρίσκεται σε εξέλιξη στη δομή του Κουτσόχερου Λάρισας, μέσα από τη συνεργασία του Τμήματος Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του Πανεπιστήμιου της Βασιλείας (Ελβετία) και του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα το οποίο φέρει το όνομα SALEEM (που αντανακλά τη ρήση υγιής νους σε υγιές σώμα), θα διαρκέσει έως το 2023 και μελετά τις επιδράσεις της άσκησης και του αθλητισμού στην ψυχική υγεία, με έμφαση στο μετατραυματικό στρες, καθώς και στη φυσική κατάσταση και σε δείκτες καρδιαγγειακών κινδύνων σε διαμένοντες της Δομής στο Κουτσόχερο Λάρισας.
Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, «οι βίαια εκτοπισμένοι πληθυσμοί, κατά την μετακίνησή τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας με μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών υποδοχής. Η φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, ενώ παράλληλα έχει θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις». Και συνεχίζει:
«Σε ασθενείς με μετατραυματικό στρες η έρευνα είναι περιορισμένη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη με συμμετέχοντες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Το 2017 η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βασιλείας εφάρμοσε μια πρώτη πιλοτική μελέτη σε ελληνική δομή που ανέδειξε θετικά στοιχεία για τα οφέλη της άσκησης και του αθλητισμού στην ψυχική και σωματική υγεία των συμμετεχόντων.
Αυτή τη φορά, στη Δομή του Κουτσόχερου Λάρισας με τη συμμετοχή μεγαλύτερου δείγματος και την υιοθέτηση ενός αρτιότερου πολυμεθοδολογικού ερευνητικού σχεδιασμού, το εγχείρημα προσφέρει άσκηση σε ομάδες ανδρών και γυναικών, πέντε μέρες την εβδομάδα με ειδικευμένους στο θέμα καθηγητές και φοιτητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ ΠΘ και του Τμήματος Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του προγράμματος φυσικής δραστηριότητας τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των συμμετεχόντων, αλλά επιπλέον αναδεικνύουν τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων για την πραγματοποίηση του προγράμματος και την αναγνώριση της αξίας τέτοιων δράσεων τόσο για την ανακούφιση παθολογικών συμπτωμάτων όσο και για τις στιγμές αναψυχής που προσφέρουν σε μία κατά τα άλλα σκληρή πραγματικότητα».
Κλείνοντας, ο καθηγητής Αντώνης Χατζηγεωργιάδης επισημαίνει ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ελβετικό Κέντρο Διεθνών Σπουδών (Swiss Network for International Studies) και υλοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την υποστήριξη της Διοίκησης και του προσωπικού της Δομής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ