Σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και διενέργειας προληπτικών εξετάσεων. Συνήθειες όπως η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Παράλληλα, η πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, έλεγχος για παρουσία DNA του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) ανά πέντε έτη για όλες τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών και έλεγχος των κοπράνων για παρουσία αιμοσφαιρίνης ως έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για τα άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Αυτό τονίζουν μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή (Πέννυ Μπουλούτζα) οι ειδικοί γιατροί με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μιας νόσου της οποίας η συχνότητα αυξάνεται διαρκώς, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Οπως τονίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λιόντος (επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια), Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος - ογκολόγος), Μαγδαληνή Μήγκου (παθολόγος - ογκολόγος), Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας), υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατ. άτομα διαγιγνώσκονται ετησίως με τη νόσο, ενώ διαπιστώνονται και περίπου 9,5 εκατ. θάνατοι, το 70% των οποίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται για μια σειρά από καρκίνους ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίπτωση της νόσου είναι κατά 81% υψηλότερη σε γυναίκες έως 50 ετών σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ πλέον ο καρκίνος είναι συχνότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Υπολογίζεται δε ότι το κόστος για τη διαχείριση της ασθένειας παγκοσμίως ξεπερνάει το 1,1 τρισ. δολάρια ετησίως.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», στο πλαίσιο του οποίου χιλιάδες πολίτες έχουν διαγνωστεί εγκαίρως με τη νόσο.

Οπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλαμβάνω» 600.000 γυναίκες έχουν ήδη κάνει μαστογραφία. Από αυτές, περίπου 135.000 –μία στις τέσσερις– έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο (υπερηχογράφημα) και 40.000 έχρηζαν περαιτέρω διαγνωστικής διερεύνησης.

Περισσότερες από 40.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Από τις γυναίκες αυτές, 785 έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Επιπλέον, 600.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 1.500 βιοψίες, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι χειρουργικές επεμβάσεις επί των ευρημάτων. «Αν αθροίσετε τους αριθμούς από αυτά τα προγράμματα (σ.σ. πολίτες με ευρήματα), έχει σωθεί μια ολόκληρη πόλη», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή)