Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά και, για πρώτη φορά, της προστασίας τους από κινδύνους όπως ο ψηφιακός εθισμός. Σύμφωνα με την Καθημερινή (Σταύρος Παπαντωνίου), μέχρι το τέλος του μηνός η κυβέρνηση θα έχει παραλάβει στην ολοκληρωμένη του μορφή το πόρισμα με δέσμη προτάσεων, που εκπονεί επιστημονική επιτροπή υπό την καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού οι ειδικοί εισηγούνται τη θέσπιση ηλικιακών περιορισμών στη χρήση κοινωνικών δικτύων έως την ηλικία των 15 ετών. Ενα μέτρο, δηλαδή, αντίστοιχο εκείνου που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Αυστραλία και εφαρμόζει ήδη η Γαλλία. Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας και εφαρμογής με οδηγίες προς γονείς και παιδιά για την υπεύθυνη χρήση κινητού αλλά και η εφαρμογή γονικών ελέγχων.

Το πόρισμα θα εξεταστεί σε βάθος, καθώς το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί σε αυτό στην «ειδικού βάρους» ομιλία του στον ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραπέμποντας, μάλιστα, στο βιβλίο του καθηγητή Jonathan Haidt «The Anxious Generation» για τους κινδύνους υπερβολικής έκθεσης των ανηλίκων σε κινητά, υπολογιστές και ταμπλέτες. Oμως, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα σταθμίσει την υιοθέτηση των ηλικιακών κριτηρίων και με ένα επιπλέον κριτήριο: τη δυνατότητα υλοποίησης του μέτρου, καθώς η ενεργοποίηση ηλικιακών περιορισμών στα κινητά και τα κοινωνικά δίκτυα απαιτεί ειδικές εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας που πρέπει να αναπτυχθούν από τις εταιρείες κινητών και τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να τρέχει μια ενημερωτική καμπάνια σε δύο σκέλη. Πρώτον, θα δίνει έμφαση στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ο εθισμός και η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου. Θα αναφερθούν παραδείγματα νέων και πώς επηρεάστηκαν από τον εθισμό και θα διατυπωθούν προτάσεις για υπεύθυνη χρήση. Ανάμεσα στις προς εξέταση δράσεις συμπεριλαμβάνονται: τηλεοπτικά σποτ, καμπάνια στα social media με σύνθημα πως «η υπεύθυνη χρήση δεν συνιστά και μη χρήση», ενώ θα επιστρατευθούν και influencers για τη μεθοδική μετάδοση του μηνύματος. Στο δεύτερο σκέλος, οι χρήστες θα ενημερωθούν για την «πανοπλία δικαιωμάτων» που έχουν. Η εκστρατεία θα απευθύνεται και προς τους γονείς για τις δυνατότητες που έχουν ως προς τον περιορισμό της χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά τους με ήδη διαθέσιμα εργαλεία, είτε εντός των εφαρμογών είτε στις κονσόλες που χρησιμοποιούν.

Το αυστραλιανό πείραμα και τα εμπόδια

Σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και πρακτικά εμπόδια στην εφαρμογή της, συναντά η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Αυστραλίας να απαγορεύσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, σημειώνει το ρεπορτά της Ηλιάνας Μάγρα στην ίδια εφημερίδα.

Ο καινούργιος νόμος αναγκάζει τεχνολογικούς τιτάνες όπως η Meta, στην οποία ανήκουν Instagram και Facebook, ή το Tiktok να αποκλείσουν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από τις πλατφόρμες τους. Αν δεν υπακούσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα μέχρι και 30 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως ακόμη ξεκάθαρο πώς το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί, ούτε αν θα αποδώσει.

«Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», λέει στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Γιαννόπουλος, καθηγητής Νομικής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ, άποψη που συμμερίζονται και άλλοι ειδικοί. «Ενα ζήτημα είναι ο ηλικιακός έλεγχος – αν θέλουμε να είναι πραγματικός, θα πρέπει να γίνεται με έλεγχο της ταυτότητας», αναφέρει. «Ακόμη και έτσι, θα μπορούσε κάποιο παιδί να σκανάρει άλλη ταυτότητα», δηλώνει ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). «Μόνο αν ο έλεγχος περνούσε από ένα κεντρικό σύστημα, όπως το gov.gr στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως», τονίζει, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας του ατόμου.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr