Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας διοργάνωσαν μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της Μεσογειακής διατροφικής παράδοσης.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών , των γονέων και της τοπικής κοινότητας για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, η δράση αυτή έρχεται να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η υγιεινή διατροφή στην καθημερινή ζωή μας.

Η δράση έλαβε χώρα στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων και περιελάμβανε παρουσιάσεις από φοιτητές/τριες του τμήματος για το τι είναι Μεσογειακή Διατροφή, ποια προϊόντα και τρόφιμα ανήκουν στη Μεσογειακή κουζίνα, ποιες χώρες ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή και ποια είναι τα οφέλη της. Οι φοιτητές/τριες με την καθοδήγηση της καθηγητρίας τους κ. Κουκορίκη έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διαδραστική την παρουσίαση. Ακολούθησαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις από τους ειδικούς.

Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, η προώθηση της υγιεινής ζωής και της φυσικής δραστηριότητας.

Η ακόλουθη σύντομη αναφορά αναδεικνύει τα κυριότερα προϊόντα και οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής:

Καρδιαγγειακή Υγεία: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, ελαιόλαδο και καρύδια.

Μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υγεία Εγκεφάλου: Κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και ολικών δημητριακών.

Βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου άνοιας.

Καταπολέμηση Καρκίνου: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά από φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του μαστού και του παχέος εντέρου.

Υγεία Δέρματος: Κατανάλωση βιταμινών Α και E από λαδερά φαγητά και φρούτα.

Διαχείριση Βάρους: Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και υδατανθράκων.

Προστασία του δέρματος από πρόωρη γήρανση και ακτινοβολία UV.

Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλώς ένα διατροφικό πρόγραμμα, αλλά ένας τρόπος ζωής που συνδυάζει εκλεπτυσμένες γεύσεις με σημαντικά οφέλη που ενισχύουν τη σωματική μας και ψυχική μας ευεξία. Ενθαρρύνουμε όλους να υιοθετήσουν αυτήν τη διατροφική προσέγγιση για έναν υγιεινό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής.

Το Σχολείο συγχαίρει τους μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον τους και την ενεργό συμμετοχή τους στη δράση. Ευχαριστούμε πολύ τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την καθηγήτριά τους κ. Κουκουρίκη για τις άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και τον παιγνιώδη τρόπο που ακολούθησαν για να μυήσουν τα παιδιά μας στα μυστικά και οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.

Τέλος συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου κ. Κανταρτζή Αγορή, κ. Παπαγεωργίου Ειρήνη, κ. Πατριώτη Σοφία και κ. Βακουφτσή Παναγιώτα που σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτήν τη δράση στο σχολείο μας.