1700 τοπικοί άρχοντες συναντώνται στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι Δήμοι, με σημαντικότερα, το ενεργειακό, τα αδέσποτα και τα τέλη ταφής.
Το ενεργειακό κόστος είναι το πρώτο που απασχολεί τους Δήμους. Πέραν των χρηματοδοτήσεων που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση, τα έξοδα έχουν αυξηθεί και χρειάζονται περαιτέρω ενισχύσεις σημειώνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. Η στήριξη από το υπουργείο φτάνει τα 20 εκατ., αλλά η Τ.Α. μιλά για 100 εκατ..
Ειδικότερα, καθώς το κόστος θέρμανσης αυξάνει οι Δήμοι πρέπει να συνδεθούν με τα δίκτυα ειδικά του ΔΕΔΔΗΕ για να έχουν ρεύμα από τις Α.Π.Ε..
Όπως ανέφερε ο κ Παπαστεργίου «Την τριετία 2020-2022 οι πόροι μας που αποτελούνται από ΚΑΠ λειτουργικών, επενδυτικών και ειδικών δαπανών, καθώς και λοιπές επιχορηγήσεις ανήλθαν στα 6,95 δις ευρώ, αυξημένοι κατά 31% σε σχέση με την περίοδο 2017- 2019, που ήταν 5,3 δις ευρώ περίπου. Επίσης εκταμιεύσαμε από το ΥΠΕΣ 1,2 δις ευρώ ως λοιπές και έκτακτες επιχορηγήσεις για να καλύψουμε έκτακτες ανάγκες».
Όσον εξαρτάται από τους δήμους κάποιες υπηρεσίες πάγωσαν τα τιμολόγιά τους. «Είναι σημαντικό ότι σε μια περίοδο αυξήσεων καμία ΔΕΥΑ δεν αύξησε το νερό».
Τα τέλη ταφής απορριμμάτων επιβαρύνουν τους δημότες, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες μονάδες επεξεργασίας. Μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι ζητούν ο φόρος διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb να πηγαίνει στους Δήμους.
Τα αδέσποτα είναι μια ευθύνη που ανέλαβαν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να παρέμβουν σε περίπτωση ενός επικίνδυνου ζώου, αλλά αδυνατούν να εντοπίσουν αδέσποτα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. «Όχι, δεν μπορεί να φταίει ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος για κάθε αδέσποτο δάγκωμα και να είναι εκτεθειμένους και ανυπεράσπιστους στον κάθε δικομανή», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.