Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, είχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Μετά το τέλος της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Τρικαλινός Υπουργός ξενάγησε την Ευρωπαία Επίτροπο στον σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη φιλόδοξη στρατηγική της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, ενημέρωσε την κα Σίμσον για τις παρεμβάσεις που εξετάζονται για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε:
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο. Με την κα Σίμσον συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισα στην Επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για την προστασία της κοινωνίας, ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν τους κόπους τους να υπονομεύονται και τους προϋπολογισμούς τους να απειλούνται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις».