Σε νέα εποχή, με περισσότερες υπηρεσίες στα μέλη της μέσω σύγχρονου σύγχρονο βιβλιοθηκονομικού συστήματος εισήλθε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων.
Πρόκειται για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των λειτουργιών μιας βιβλιοθήκης γνωστού με το όνομα Koha. Είναι το πρώτο πακέτο αυτοματισμού βιβλιοθήκης ελεύθερου λογισμικού και χρησιμοποιείται από χιλιάδες βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο και από δεκάδες ελληνικές βιβλιοθήκες ακαδημαϊκές, δημόσιες, δημοτικές και ερευνητικές, οι οποίες αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά του. Ετσι το λογισμικό βιβλιοθηκών Koha μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκτεταμένη παγκόσμια βάση χρηστών, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση για τα μέλη.
Το Koha διασφαλίζει την διασυνδεσιμότητα με άλλες εφαρμογές, υποστηρίζει τεχνολογίες Web 2.0 και είναι συμβατό με τα βασικότερα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα έχοντας εσωτερική διεπαφή παροχής OAI-PMH και με δυνατότητες διασύνδεσης για ενίσχυση περιεχομένου ( opac enhancement ). Το περιβάλλον του καταλόγου όσο και της διαχείρισης είναι πολυγλωσσικό και διαθέτει διασύνδεση με Amazon, Google , LibraryThing, Open Library, Wikipedia και Syndetics για εμφάνιση εξωφύλλων και περιεχομένου.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων μέσω του νέου συστήματος απέκτησε και παρέχει online ηλεκτρονικό κατάλογο (https://library.trikalacity.gr), στον οποίο δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να συνδεθούν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς και να κάνουν μια σειρά ενεργειών που διευκολύνουν την επικοινωνία τους με την Βιβλιοθήκη.
Αναλυτικότερα μέσω της περιήγησης στον online κατάλογο, τα μέλη μπορούν:
– να κάνουν αναζήτηση στη συλλογή της Βιβλιοθήκης και να εντοπίζουν το επιθυμητό υλικό, όπως και να ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητά του.
– να βλέπουν το ιστορικό των δανεισμών τους, να ανανεώνουν τεκμήρια online αλλά και τις εκκρεμότητες που μπορεί να έχουν για την επιστροφή βιβλίων.
– να λαμβάνουν αυτόματη ειδοποίηση από το σύστημα πριν τη λήξη του δανεισμού τους, αλλά και σε περίπτωση καθυστέρησης.
– να κάνουν κράτηση ένα βιβλίο για να το δανειστούν όταν θα είναι διαθέσιμο (θα ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος έναρξης της υπηρεσίας).
Το Koha απλοποιεί τη διαδικασία κυκλοφορίας τεκμηρίων με την αυτοματοποίηση εργασιών όπως ο δανεισμός, η επιστροφή και τη διαχείριση της αναμονής. Κατά συνέπεια, τα μέλη θα έχουν καλύτερη εμπειρία και οι χρόνοι αναμονής θα μειωθούν.
Το σύνολο δυνατοτήτων του συστήματος συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών, να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες να αυτοματοποιήσουν και να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, διευκολύνοντας τη διαχείριση των συλλογών, την εξυπηρέτηση των χρηστών και τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων μέσω των στατιστικών.
Εντυπωσιακό είναι ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, το BOOk,
– λειτούργησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων επί σχεδόν 30 χρόνια,
– κατέγραψε 26.750 μέλη,
– με πάνω από 3.000.000 περίπου κινήσεις.
Από το γραφείο Τύπου