Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.

Πολλοί λένε πως οι θερινοί μήνες δεν έχουν μεγάλες πολιτικές ειδήσεις λόγω του ότι οι πολίτες απολαμβάνουν τις διακοπές σε θάλασσα και βουνό.

Να, όμως, που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, γιατί δεν υπάρχει κανόνας χωρίς εξαιρέσεις.

Η είδηση… μεγατόνων, είναι η παραίτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα.

Τίτλοι… τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα Bella Ciao, για τον άνθρωπο, που πήρε ένα κόμμα γύρω στο 5% και το έκανε Κυβέρνηση το 2015.

Τώρα άλλαξαν ριζικά οι πολιτικές ισορροπίες στην χώρα μας και ο Σύριζα διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, εάν και πότε, θα βρει τον … βηματισμό του .

Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες το κλίμα ήταν δυσμενές και η δήλωσή του Τσίπρα «παραμερίζω για το νέο κύμα» ήταν σαφής και σταθερή.

Ο Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός, δεν έβαλε ποτέ «το δάχτυλο στην φτήνα με το μέλι» δηλ. δεν κατηγορήθηκε για προσωπικά οικονομικά σκάνδαλα.

Το περιβάλλον, όμως, έδωσε δικαίωμα για πολλά σκάνδαλα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.

Ως κόμμα, ο Σύριζα, ήταν μια πανσπερμία πολιτικών, με βλαπτικές ιδεοληψίες και γι΄αυτό έφτασε στο 17%. Δεν είχε σταθερό θεμέλια στην κοινωνία.

Με το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» και την τοποθέτηση ανίκανων στελεχών, σε ζωτικές κρατικές θέσεις, δεν μπορούσε να πάει παραπέρα.

Τα πικρόχολα και μικροπρεπή σχόλια πολιτικών αντιπάλων δεν μειώνουν την ανοδική του πορεία και την προσφορά του.

Η Ιστορία θα τον κρίνει, όταν περάσουν τα χρόνια. Τώρα, ο Σύριζα θα … ψάχνεται για πολύ καιρό.

Μπέρδεμα στην πολιτική… τράπουλα έφερε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Τρικάλων, σε υπουργική καρέκλα, χωρίς φυσικά να μπει στην διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης δηλ. «εξωκοινοβουλευτικός».

Παρά τα όσα έγραφαν τα Μ.Μ.Ε. και παρά τις διαψεύσεις του Δημάρχου, τελικά έγινε Υπουργός. Το δεν αφήνω του Δήμο για να γίνω βουλευτής ή Ευρωβουλευτής ήταν «Κουρνιαχτός» προκειμένου να γίνει Υπουργός…!

Άφησε «σύξυλο» τους Δημότες, την στιγμή που ο αστικός ιστός της πόλης είναι σε πλήρη αναστάτωση και θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο», λόγω των πολλών επεμβάσεων, πολλές από τα οποίες γίνονται με προχειρότητα και παρουσιάζουν ατέλειες τόσο στο επίπεδο των μελετών όσο και στο χρόνο κατασκευής και αποπεράτωσης.

Έφυγε, ο Δήμαρχος χωρίς να πει ούτε ένα ευχαριστώ, στις δεκάδες χιλιάδες των δημοτών, που τον εξέλεξαν δύο φορές, ως Τοπικό Άρχοντα!

Δυστυχώς, στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε κανόνες ούτε και ηθική. Η τράπουλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακατεύεται πολύ και άλλους τους απογοητεύει, ενώ σ’ άλλους γεννά ελπίδες.

Όπως και να έχει το πράγμα η μετακίνηση του Δημάρχου ήταν απώλεια για τους Δημότες και την πόλη μας, πιθανώς και μία διέξοδος στα αδιέξοδα, που ίδιος εδημιούργησε. Αύριο περιμένουμε τον νέο Βεζίρη. «Το κάτω τα χέρια από την Δημοτική ομάδα» θυμίζει άλλες πέτρινες εποχές, που έχουν περάσει χωρίς επιστροφή.

Μια άλλη είδηση, που «σπάζει κόκκαλα» είναι η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου από Μαλακάσι μέχρι Χάσια με εννέα ανεμογεννήτριες της Γερμανικής Εταιρείας BAYWA Γ.Ε. ύψους 125μ και με πτερύγια 150μ.

Αυτή η κίνηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά της εκλογές, για να μην χάσει ψήφους ο Μητσοτάκης.

Η κρυφή ατζέντα του Πρωθυπουργού, του 40,5%, ξεδιπλώνεται με την είδηση ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά τα ακίνητα πρέπει να … ασφαλισθούν.

Για να το πούμε έτσι απλά, ο πολίτης θα γλιτώσει 30 ευρώ από ΕΝΦΙΑ και θα πληρώσει 150-200 ευρώ για τα ασφάλιστρα.

Αυτό κι αν δεν είναι εμπαιγμός.

Τέλος το σήριαλ, του αμαρτωλού Ο.Σ.Ε., συνεχίζεται, αφού αμαξοστοιχίες μένουν στο … δρόμο ή στα… τούνελ, έχοντας εκατοντάδες επιβάτες, και μάλιστα για πολλές ώρες.

Ευρωπαίοι εισαγγελείς, μετά από έρευνα ζητούν την παραπομπή στην Δικαιοσύνη του Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για την σύμβαση 717, που αφορούσε σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του Ο.Σ.Ε. και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. Ποιοι έφαγαν τα χρήματα χωρίς να γίνει κανένα έργο;

Η σύμβαση υπογράφηκε το 2014 και πήρε επτά … παρατάσεις. Η εισαγγελική έρευνα έγινε πιο μπροστά από το … έγκλημα στην κοιλάδα των Τεμπών και ο Γεραπετρίτης, ως Υπουργός Μεταφορών και υποδομών, διαβεβαίωνε πως « τα τρένα είναι ασφαλή…!» και γι' αυτό έγινε και Υπουργός των Εξωτερικών.

Όσο για την είσοδο στην Βουλή τριών κομμάτων της Δεξιάς και την απορία τόσο του Πρωθυπουργού όσο και της Πτ.Δ., για το γεγονός αυτό καλό είναι να ειπωθεί ότι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη έχει μετακινηθεί προς το κέντρο, με μικρή κλίση «επί Αριστερά» κι έτσι η Δεξιά του Κων/νου Καραμανλή έμεινε χωρίς κόμμα.

Η ανισορροπία του σημερινού πολιτικού συστήματος πρέπει να βρει το σημείο της… Ισορροπίας, για να επιβιώσει η Δημοκρατία και η χώρα. Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας μόλις ξεκίνησε.

Την ερχόμενη Πέμπτη η νέα Κυβέρνηση θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις και ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μας πείσει όλους, ευάλωτους και μη ευάλωτους, ότι στο εξής θα τρώμε με … χρυσά… κουτάλια, αλλά μόνο «σανό» και «κουτόχορτο».

Πάντως το Google, από προχθές, έπαψε να δείχνει τα «χάλια» της κεντρικής πλατείας, της «έξυπνης» πόλης των Τρικάλων.

Λέτε να μας πήραν χαμπάρι;

Όσο για την απύθμενη υποκρισία του Μάκη Βορίδη, Υπουργού Επικρατείας, που επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, για την Συμφωνία των Πρεσπών, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην στάση του Μητσοτάκη, όσον αφορά την κατάπτυστη αυτή συμφωνία τι να πει κανείς, μόνο κρίμα και ντροπή.

Τέσσερα χρόνια ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. τι έκανε για το θέμα αυτό. Τίποτε.

Θα το λύσει τώρα ο Πρωθυπουργός του 40,5%… όπως θα λύσει και τις «Πρέσπες του Αιγαίου» ;

Ω καιροί, Ω Ήθοι.