Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Υφήλιο, τον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Χωρίς πικρόλογα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, η πορεία των μικρών χωρών εξαρτάται από τις σχέσεις του με τους ισχυρούς της γης.
Με αυτήν και μόνον την σκέψη, ειλικρινά, η υποδοχή του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν εμφανώς ικανοποιητική και συνάμα συγκινητική.
Δόθηκε η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της χώρας μας με τους Τούρκους, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την Ε.Ε., για το ΝΑΤΟ και φυσικά την Κύπρο.
Τόνισε, ιδιαίτερα, τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως ακρογωνιαίου λίθου της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Εμμέσως, πλην σαφώς, υποστήριξε πως δεν πρέπει να εξοπλίσουν την επαμφοτερίζουσα Τουρκία με αεροσκάφη F-16 και γενικά με πολεμικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρας μας, της Κύπρου και των Κούρδων.
Σαφείς και κοινές δηλώσεις, όμως, από τις δύο πλευρές δεν υπήρξαν.
Το μόνο γεγονός είναι η αγορά από την χώρα μας των αεροσκαφών F-35, που θα αλλάξει τρομακτικά την ισορροπία στον … αέρα, υπέρ της χώρας μας.
Δεν υπήρχε, όμως, καμία αμφιβολία ότι η κυβερνητική προπαγάνδα, συνεπικουρούμενη από τα χαλιναγωγημένα ΜΜΕ, θα … έσπαγε το κοντέρ της πληροφόρησης.
Φάνηκε ότι, ο Πρωθυπουργός κέρδισε τα πέραν του Ατλαντικού ακροατήρια, γιατί ήταν και η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τέτοια παρουσία.
Ας ληφθεί υπόψιν ότι, ενδεχομένως, μερικοί Γερουσιαστές και Βουλευτές δεν θα γνώριζαν ούτε καν το που ευρίσκεται το Αιγαίο, τι είναι το παράνομο ΤουρκοΛιβυκό μνημόνιο και πόσο χρήσιμοι είναι οι Αμερικανοί με Ελληνική καταγωγή για τις ΗΠΑ.
Παρατραβηγμένη ήταν η προβολή της οικογένειας Μητσοτάκη με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τις δύο κόρες. Ο μόνος που έλλειπε ήταν ο γιός, που πρόσφατα διορίστηκε στις Βρυξέλλες.
Από το κάδρο της προβολής έλλειπαν τόσο οι παρευρισκόμενοι Έλληνες Υπουργοί όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ.
Η παρουσία, όμως, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου ήταν θετική και ουσιαστική.
Πολλά τα χειροκροτήματα, τα χτυπήματα στην πλάτη και οι φιλοφρονήσεις αλλά το αποτύπωμα της επίσκεψης δεν φάνηκε άμεσα.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα κράτη δεν πολιτεύονται με βάση το συναίσθημα αλλά με βάση το συμφέρον.
Η υποτιθέμενη φιλία γι’ αυτούς κρατάει όσο διαρκεί το συμφέρον. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες αλλά μόνιμα συμφέροντα.
Η πραγματική διπλωματία μάλλον έλλειπε από αυτήν την επίσκεψη.
Και έτσι δεν πήραμε καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τον Σουλτάνο και την χώρα του, αφού δεν αναφέρθηκαν δύο λέξεις, δηλαδή Τουρκία και Ερντογάν, ούτε μία φορά, αν και υπήρξε εξόφθαλμη περιγραφή τους.
Ατυχείς οι αναφορές και οι συγκρίσεις στην ομιλία του Μητσοτάκη σε ότι αφορά στην Ελληνική και στην Αμερικανική επανάσταση αλλά και αυτή της Εξόδου του Μεσολογγίου με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης, δεν ακούσαμε από πλευράς ΗΠΑ για την λύση του Κυπριακού, για τον αγωγό East Med, για μη εξοπλισμό της Τουρκίας και φυσικά για το τι θα γίνει με τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, από οικονομικής, ενεργειακής και επισιτιστικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή, το Ευρωβαρόμετρο δείχνει πως 66% των Ελλήνων δεν συμφωνεί με τις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, σχετικά με τα όσα γίνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως γνωστόν, το Ευρωβαρόμετρο είναι όργανο της Ε.Ε.
«Είμαστε με τους Έλληνες» είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το θέμα όμως είναι και μέχρι πότε θα είναι.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση με τον Τζο Μπάϊντεν πήγε καλά, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Βέβαια, η αποτίμηση δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνει με επικοινωνιακά κριτήρια.
Όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα, που σύντομα θα αποκαλυφθούν συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης ή μη του αιτήματος της Τουρκίας για Αμερικανικό εξοπλισμό.
Παρ’ όλα ταύτα ο εκβιασμός του Ερντογάν για ανταλλάγματα από την Σουηδία και Φιλανδία με σκοπό την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζεται.
Και φυσικά την επομένη της επίσκεψης, τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν επίδειξη δυνάμεως με υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη.
Όταν ο Σοφός Σόλων (639-559 π.Χ.) τελείωσε την Νομοθεσία στην Αθήνα, έφυγε για την Περσία. Εκεί ο Βασιλιάς Κροίσος του έδειξε το θησαυροφυλάκιο και το είπε πως «δεν υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από αυτόν στον κόσμο».
Η απάντηση του Σόλωνα ήταν το περίφημο «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», δηλαδή μην μακαρίζεις κανέναν πριν δεις το τέλος του.
Ο δε μεγάλος Ιστορικός Ηρόδοτος (484-425 π.Χ.) τόνισε «Αμ’ έπος αμ’ έργον», δηλαδή μαζί με τα λόγια και τα έργα, φράση που είπε και ο Όμηρος (9ος – 8ος αιώνας π.Χ.)
Οψόμεθα …!