Ο μοναδικός σταθμός παρακολούθησης θερμοκηπικών αερίων σε δασικό οικοσύστημα που διαθέτει η Ελλάδα ανήκει στο ΑΠΘ, παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο, online μετρήσεις «οι οποίες οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την κλιματική αλλαγή», όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σε ανάρτησή του.
Ο σταθμός παρακολούθησης που διαθέτει αισθητήρες πολύ μεγάλης ακρίβειας και τον οποίο επισκέφθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εντοπίζεται στο δάσος στο Περτούλι στη Θεσσαλία.
«Τον σταθμό μέτρησης κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου επισκέφθηκα χθες με τον Πρόεδρο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, τον εξαίρετο συνάδελφο Ioannis Gitas.
O σταθμός αυτός είναι ο μοναδικός σταθμός παρακολούθησης θερμοκηπικών αερίων σε δασικό οικοσύστημα στην Ελλάδα που είναι πλήρως συμβατός με το ευρωπαϊκό σύστημα ICOS.
Με αισθητήρες πολύ μεγάλης ακρίβειας, ο σταθμός παρέχει online μετρήσεις, οι οποίες οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την κλιματική αλλαγή.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, καθώς και στα μέλη του Τμήματος Δασολογίας για τις δράσεις τους.
Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χ. Μιχαλάκη, για τη στήριξη του έργου.Καινοτομία, έρευνα, πρωτοπορία! Αυτό είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ως Πρύτανης, είμαι πάντα δίπλα τους, αρωγός στο έργο τους», γράφει ο κ. Παπαϊωάννου.