Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, για το κόστος σύνδεσης ρεύματος και τον εξοπλισμό με ηλεκτρικές συσκευές των κοντέινερ που θα στεγαστούν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων.

Αναφορά προς  τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και  Εσωτερικών, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή σε όσα αναφέρει στην επιστολή της η Επιτροπής Πλημμυροπαθών κατοίκων Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, για το κόστος προσωρινής στέγασης σε κοντέινερ τύπου ISOBOX που τοποθέτησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η  Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, παρά τη δέσμευση ότι τα κοντέινερ θα εξοπλιστούν πλήρως, τούτο περιορίστηκε στα κρεβάτια και στα στρώματα.

Τις ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να αγοράσουν και να τοποθετήσουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς. Πολύ περισσότερο, δε, υποχρεούνται να πληρώσουν και τα 300€ της σύνδεσης με ρεύμα.

Συνακόλουθα, τίθεται επίσης ζήτημα για το μεγάλο κόστος θέρμανσης των κοντέινερ, δεδομένου ότι αυτή γίνεται αποκλειστικά με κλιματιστικά.

Για το λόγους αυτούς ζητούν να αναλάβει ο Δήμος και το κράτος τη ρευματοδότηση και τον εξοπλισμό των κοντέινερ των πλημμυροπαθών των Μεγάλων Καλυβίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

  1. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  2. την κα Υπουργό Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: «Να αναλάβει το κράτος την ηλεκτροδότηση και τον εξοπλισμό με ηλεκτρικές συσκευές στα κοντέινερ των πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την επιστολή της Επιτροπής Πλημμυροπαθών των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, την καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή τι πρόκειται να πράξουν, αναφορικά με το κόστος ηλεκτροδότησης των κοντέινερ και τις ηλεκτρικές συσκευές των πλημμυροπαθών που δεν έχουν σπίτι για να μείνουν.

Στην επιστολή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • Ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα εξοπλιστούν πλήρως τα κοντέινερ από το Δήμο. Αντί για αυτό ο εξοπλισμός περιορίστηκε στα κρεβάτια και τα στρώματα, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι οι πλημμυροπαθείς καλούνται τώρα να εξοπλίσουν μόνοι τους τα κουτιά στα οποία μένουν.
  • Μαζί με αυτό καλούνται επίσης να πληρώσουν 300 ευρώ στη ΔΕΗ για τοποθέτηση πίνακα ηλεκτροδότησης και να πληρώσουν από την τσέπη τους το ρεύμα, το κόστος του οποίου είναι υπέρογκο.
  • Για μια ακόμα φορά ζητάμε: να αναλάβει το κράτος και ο Δήμος την ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος των πλημμυροπαθών που διαμένουν σε κοντέινερ. Να εξοπλιστούν πλήρως από το κράτος και τον Δήμο τα κοντέινερ, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2023

Ακολουθεί η επιστολή της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων.

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

 “Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την στάση της Δημοτικής αρχής του Δήμου Τρικκαίων απέναντι στους πλημμυροπαθείς των Μεγάλων Καλυβίων αλλά και άλλους που διαμένουν σε κοντέινερ.

Ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα εξοπλιστούν πλήρως τα κοντέινερ από το Δήμο. Αντί για αυτό ο εξοπλισμός περιορίστηκε στα κρεβάτια και τα στρώματα, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι οι πλημμυροπαθείς καλούνται τώρα να εξοπλίσουν μόνοι τους τα κουτιά στα οποία μένουν.

Μαζί με αυτό καλούνται επίσης να πληρώσουν 300 ευρώ στη ΔΕΗ για τοποθέτηση πίνακα ηλεκτροδότησης και να πληρώσουν από την τσέπη τους το ρεύμα, το κόστος του οποίου είναι υπέρογκο.

Και αυτό επειδή για να ζεσταθούν τα κουτιά αυτά πρέπει το air condition να δουλεύει διαρκώς.

Όπως και το καλοκαίρι για να ψυχθούν. Από τα έξοδα αυτά ο Δήμαρχος λέει πως ο Δήμος θα δίνει 100 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι κατά τον ίδιο, δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Για μια ακόμα φορά ζητάμε: να αναλάβει το κράτος και ο Δήμος την ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος των πλημμυροπαθών που διαμένουν σε κοντέινερ. Να εξοπλιστούν πλήρως από το κράτος και τον Δήμο τα κοντέινερ, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος.”

Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων