Όσοι παραγωγοί δεν έχουν δηλωμένο IBAN θα πληρωθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση που πήρε ΦΕΚ στις 30 Αυγούστου 2022.

Όπως-όπως φαίνεται πως ξεκινούν την πληρωμή της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να γίνει ανάσχεση της γκρίνιας στον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν ως τα τέλη του ερχόμενου μήνα για να δουν το χρώμα του χρήματος, καθώς πρέπει πρώτα να περάσουν από το λογιστή τους και ενδεχομέως τα τοπικά ΚΕΠΠΥΕΛ, ώστε να τακτοποιήσουν το θέμα του κωδικού 037 εφόσον υπάρχουν αλλαγές στα εισοδήματά τους.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (ΔΑΦΕ) της ΓΔΗΛΕΔ αντλεί τα στοιχεία λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) κάθε δικαιούχου από τα δηλωθέντα στην πλατφόρμα «Δήλωση Λογαριασμού IBAN» της ψηφιακής πύλης myAADE της ΑΑΔΕ. Για όσους δικαιούχους δεν έχει δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών, τα στοιχεία αντλούνται από αρχείο που αποστέλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περιλαμβάνει την πληροφορία του ΙΒΑΝ ανά δικαιούχο. Στη συνέχεια διασταυρώνει και ταυτοποιεί τα στοιχεία αυτά, με τα τηρούμενα στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου ή δεν εμφανίζεται ο ΙΒΑΝ λογαριασμός του, η ΔΑΦΕ αποστέλλει στον δικαιούχο ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου αυτός να γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση λογαριασμό πληρωμών με μορφή ΙΒΑΝ στην επιλογή Μητρώο και Επικοινωνία/Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ στο myAADE, μέχρι τις 30/9/2022.

Πότε ξεκινά η πληρωμή

Εντός της ημέρας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της πίστωσης των λογαριασμών 300.000 περίπου παραγωγών με την πολυπόθητη επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που αφορά σε περίοδο κατανάλωσης έξι μηνών του 2022, όπως αρμοδίως διαβεβαιώνουν από το ΥπΑΑΤ, καθώς η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει και τη σχετική απόφαση για την πληρωμή, η οποία έχει πάρει και ΦΕΚ.

agrotypos.gr