Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε μεαντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΡυθμιστικήςΑρχής Ηλεκτρισμού και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο τουΔιαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αντικείμενο την ηλεκτρικήδιασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ καιαναφέρθηκαν στην ισχυρή πολιτική βούληση για επιτάχυνση της υλοποίησηςτου έργου.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από τηνπρώτη στιγμή την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ και θασυνεχίσει να το κάνει μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ.και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση. Tον Ιανουάριο του 2022, η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος τηςδιασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.

Ο Τρικαλινός Υπουργός δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία γιατην Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποκτάιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θααναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού τωντριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τιςεισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ελλάδααναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και τηΝοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακήαπομόνωση. Με αυτό το εμβληματικό έργο, εμβαθύνουμε περισσότερο τηστρατηγική μας συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάνουμε έναακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίαςστην ευρύτερη περιοχή».