Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησεεπίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό τηςΑλβανίας, Έντι Ράμα, την Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας, ΜπελίνταΜπαλούκου, και την Υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

O Τρικαλινός Υπουργός ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Υποδομώνκαι Ενέργειας της γειτονικής χώρας για τις νέες υποδομές φυσικού αερίουπου θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG. Συζητήθηκε, επίσης, ηεπιτάχυνση του έργου της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα τριπλασιάσειτις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούνται μεταξύ των δύοχωρών.

Στη συνάντηση του με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο, επισφραγίστηκε η νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών στοπεριβάλλον, μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Προστασία καιΒιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών.

Ακόμη, ο Έλληνας Υπουργός είχε την τιμή να συναντηθεί με τον ΜακαριώτατοΑρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. Ο κ.Σκρέκας αφού εξέφρασε την εκτίμησή του, μετέφερε την σταθερή στήριξη τηςΕλληνικής Κυβέρνησης στο σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Με τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, την Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας καιτην Υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού της Αλβανίας συζητήσαμε γιαθέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της διμερούςσυνεργασίας. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη τηνΕυρώπη, λόγω της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εμβάθυνσητης ενεργειακής μας συνεργασίας αποτελεί παράγοντα ασφάλειας καισταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και συμβάλλει στηδιασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού. Συζητήσαμε για την αναβάθμιση τηςηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αλβανίας η οποία θα έχει πολλαπλά οφέληγια την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλουμε να επιταχύνουμε τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας τηςδιασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και για τον λόγο αυτόν ελπίζουμε ότιέως το τέλος του έτους οι δύο Διαχειριστές Μεταφοράς ΗλεκτρικήςΕνέργειας θα έχουν καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Τοπερασμένο καλοκαίρι με τους μεγάλους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα μας,οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία ήταν καθοριστικές στηνκάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Συζητήσαμε, επίσης, για τις στρατηγικέςυποδομές φυσικού αερίου που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, οι οποίες θαενισχύσουν την περιφερειακή επάρκεια εφοδιασμού και θα συμβάλλουν στηναπεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Διαβεβαίωσα τιςομολόγους μου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και ναστηρίζει την Αλβανία σε θέματα ολοκλήρωσης αγορών ενέργειας. Είχαμε τηνευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τη διμερή συνεργασία σεπεριβαλλοντικά θέματα, η οποία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή μετην ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξητου πολύτιμου οικοσυστήματος των Πρεσπών».