Σελίδες από την καινούρια έκδοση Κόμικς «ΣΚΟΥΡΙΕΣ» εκθέτει ο τρικαλινός δημιουργός Αποστόλης (Κότσιφας) Ιωάννου. Η έκιθεση φιλοξενείται καθημερινά έως και τις 7 Ιουλίου 2024, από τις 17:30 μέχρι και τις 21:00), στο διοικητήριο των παλιών φυλακών - Μουσείο Τσιτσάνη.

«Ποιος σκάβει το αρχαίο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική και ψάχνει χρυσό; Ποιος σκότωσε τον μεγάλο βιομήχανο Αλέξανδρο Αθανασιάδη στην Αθήνα το 1988; Τι έγινε στη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής το 1977; Ποιος δικάζει και καταδικάζει τους Χαλκιδικιώτες σήμερα και γιατί;».

Αυτά και άλλα πολλά, βρίσκουν απάντηση στο εθνογραφικό κόμικς «Σκουριές». Στην πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ένα εθνογραφικό κόμικς, το οποίο είναι ένα νέο και αναπτυσσόμενο είδος επικοινωνίας της εθνογραφικής έρευνας που εφαρμόζουν οι κοινωνικοί επιστήμονες.

Ο κομίστας Αποστόλης Ιωάννου και οι εθνογράφοι Λεωνίδας Οικονομάκης και Δημήτρης Δαλάκογλου, παρουσιάζουν και αναλύουν με τη μοναδική σύνθεση εικονογραφικής και εθνογραφικής γραφής τις ιστορίες του Σου-Μου και της συντροφιάς του, στην περιοχή των Σκουριών. Βασισμένη στα δεδομένα που συνέλεξαν στα πλαίσια της έρευνας τους στη Χαλκιδική και στην έρευνα των αρχειακών πηγών για ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν τη σύγχρονη Χαλκιδική αλλά και όλη την Ελλάδα, οι «Σκουριές» διηγούνται μεταξύ άλλων, πως αν τα κόμικς και οι κοινωνικές επιστήμες συνδυαστούν, μπορούν να παράγουν ένα νέο είδος, πέρα από τα παραδοσιακά όρια του κόμικς και της επιστημονικής γραφής.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων