Στην αποδόμηση των ισχυρισμών του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε επίθεση στην Κυβέρνηση με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. 

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο Τρικαλινός Υπουργός τόνισε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατέθεσε, επίσης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019 ζητούσε στοιχεία για τις αυξήσεις σε οικιακά, επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια την περίοδο 2017 – 2018 από την ενεργοποίησή της. 

Όπως ανέφερε, από εδώ και στο εξής οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα. Οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους να αναζητήσουν φτηνότερα τιμολόγια και να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν πρόστιμο. 

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στη μεγάλη θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο νέος μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο και προβλέπει την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με βάση το πραγματικό τους κόστος λειτουργίας. Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής και της τιμής που θα ορίζεται ως ανώτατο όριο αποζημίωσης θα δεσμεύεται υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα διαθέσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη οικιακών και επαγγελματικών καταναλωτών από τις επιπτώσεις των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας. 

Ο Τρικαλινός Υπουργός αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή του νέου νομοθετικού πλαισίου στην ενεργειακή μετάβαση, με την επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι του 2019 και έως το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί νέα έργα ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 5 γιγαβάτ, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου με υφιστάμενες τιμές. Όπως είπε, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα έργα ΑΠΕ που συνδέονταν κάθε χρόνο ήταν κάτω από 300 μεγαβάτ.

https://www.youtube.com/watch?v=iF_j8QCrrhs&feature=youtu.be