Ολική αναµόρφωση του κώδικα λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειµένου να αντιµετωπισθούν δυσλειτουργίες, να απαλειφθούν παρωχηµένες διατάξεις και να δηµιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα βοηθάει στην προσαρµογή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις απαιτήσεις της σηµερινής εποχή, γράφει η Καθημερινή (Τάνια Γεωργιοπούλου). Για τον λόγο αυτό στο σχέδιο νόµου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, µε τίτλο «Ρυθµίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθµούς, την ενίσχυση των οργανισµών τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται (άρθρο 39) η σύσταση µονάδας σύνταξης και εφαρµογής κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό. Αρµοδιότητα της συγκεκριµένης µονάδας είναι η συνεργασία µε τους εκπροσώπους του Α΄ και Β΄ βαθµού αυτοδιοίκησης «για τη συλλογή, επεξεργασία, επικαιροποίηση, αναµόρφωση και κωδικοποίηση του θεσµικού πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα».
«Οι διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά όσον αφορά τις Περιφέρειες, βρίσκονται διάσπαρτες και χρειάζεται να αναµορφωθεί και να επικαιροποιηθεί ο ισχύων κώδικας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στην «Καθημερινή». Χαρακτηριστικά συµπλήρωσε, «η οικονοµική διαχείριση των ΟΤΑ βασίζεται σε βασιλικό διάταγµα του 1958». Οπως ανέφερε ο υπουργός, η αναµόρφωση θα αγγίξει όλα τα θέµατα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές που αφορούν το εκλογικό σύστηµα για την ανάδειξη των αιρετών της αυτοδιοίκησης «θα είναι περιορισµένες». Η διαδικασία αναµόρφωσης σχεδιάζεται να ξεκινήσει αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου και να ολοκληρωθεί µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2025.
Επιπλέον, µε διατάξεις του νοµοσχεδίου δηµιουργείται ψηφιακός κόµβος παρακολούθησης των επιδόσεων της αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώµη της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδας και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, µπορούν να θεσπίζονται ετήσια βραβεία για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθµού, οι οποίοι έχουν επιδείξει βελτίωση των δεικτών επιδόσεων σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.
Στο ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπεται ο τριπλασιασµός των προστίµων για αυθαίρετη χρήση δηµόσιων χώρων αλλά και η δυνατότητα ρύθµισης των οφειλών προς τους δήµους σε 60 δόσεις. Εφόσον µάλιστα η καταβολή των οφειλών γίνει εφάπαξ προβλέπεται η διαγραφή του 95% των προστίµων, ενώ σηµαντικό ποσοστό διαγραφής προστίµων σχεδιάζεται και µε τη ρύθµιση λιγότερων δόσεων από το όριο των προβλεπόµενων 60.
Ακόµη, προβλέπεται ότι «κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο έχει το δικαίωµα, ύστερα από γραπτή, διά ζώσης ή ηλεκτρονική, επώνυµη ή ανώνυµη αίτησή του, να λαµβάνει γνώση των δηµοσίων εγγράφων, διοικητικών και ιδιωτικών.
Επίσης, επιβάλλεται τέλος διαµονής παρεπιδηµούντων σε ποσοστό 0,5% (όταν η διαµονή διαρκεί λιγότερο του εξαµήνου), το οποίο συνιστά έσοδο των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθµού και µπορεί να διατίθεται για την πληρωµή οποιασδήποτε δαπάνης.
Kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από την Καθημερινή)